Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΝΑΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ



ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Μιλώντας στην Θεσσαλονίκη – στο ίδρυμα Σουμελά)

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΝΑΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ



         

Στην νέα προσέγγιση  της προσωπικότητας του Βησσαρίωνα του Τραπεζούντιου που περιλαμβάνεται στο γνωστό κείμενο μου* έθεσα το ζήτημα της ιδιομορφίας, της βαρβαρότητας του Οθωμανικού, του Τουρκικού Ισλάμ. Η ιστορία δικαίωσε τον Βησσαρίωνα όσον αφορά τις εκτιμήσεις και τις προγνώσεις του για την καταστροφικοτητά του.
Ποιο είναι σήμερα το πρότυπο της Αλ Κάιντα, του Φοντεμεταλιστικού Ισλάμ από την Νιγηρία, το Σουδάν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Συρία; Είναι αυτό του Οθωμανικού Τουρκικού Ισλάμ. Στην Συρία μάλιστα επικαιροποιήθηκε. Όταν εξελίσσονταν η επικαιροποίηση του η μη Αθήνα φλυαρούσε παπαγαλίζοντας ανεύθυνα.

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013, ώρα 18.30


ΟΜΙΛΙΑ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Θέμα:ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ   ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Τι είδους Δεξιά και Αριστερά είχαμε και έχουμε


Ομιλητής: Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ – Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΩΣ ΑΝΩΤΕΡΗ ΤΕΧΝΗ»

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Μαρία Μαντουβάλου Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
Γεώργιος Κοντογιώργης Καθηγητής Πάντειου Πανεπιστημίου
Δημήτρης Μπουραντάς Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών .



Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τ.Ε.Ε. (1ος όροφος) Νίκης 4. Αθήνα.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013



ΟΜΙΛΙΑ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
  

‘Εν Αρχή ην ο Λόγος’   

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Συζήτηση για δυο βιβλία


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 11.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών.

Διοργάνωση: Δήμος Γρεβενών – Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013



ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΝΗΣΚΟΝΤΑ  ΟΦΙΟΕΙΔΗ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΤΟΥ


Δεν είναι ο Μαρξισμός, ο Νεοφιλελευθερισμός ή άλλα –ισμός, αναλφάβητα μάλιστα, που βοηθούν να κατανοήσουμε τις πολιτικές μεταλλάξεις, τις γεννοβολίες των 58, των 75 κλπ., το φαινόμενο των κομμάτων μη κομμάτων, τις δεξιές και αριστερές γιάφκες.
Είναι η Ελληνική έννοια του τέρατος, της τερατογονίας, όπως γράφω στο «Από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο ΚΚΚΑΣΟΡ ο Εκφυλισμός Ενός Ιστορικού Εγχειρήματος» που βοηθά στην κατανόηση των αποκρουστικών φαινομένων αλλά και την απελευθέρωση μας από το τέρας.
Πριν τον τελικό θάνατο του τέρατος εμφανίζονται διάφορα θνήσκοντα οφιοειδή πλοκάμια του, επίσης μεταλλάξεις, μεταστάσεις του σε νέα τέρατα.
Είναι γνωστή η γνώμη μου.
Η απελευθέρωση μας προϋποθέτει τον θάνατο του μεταπολιτευτικού τέρατος, των τερατογόνων κυττάρων του, δεξιών και αριστερών.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013



Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013, ώρα 19.30

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ


PONTOS ANTIK BIR KIMLIGIN GERI DONUSU
(Πόντος Η Επιστροφή μιας Πανάρχαιας Ταυτότητας)

ΕΝΑΝ ΒΙΒΛΙΟΝ ΣΗΝ ΕΞΟΡΙΑΝ


Ο πρόλογος του βιβλίου είναι γραμμένος στην Ελληνική γλώσσα και την Τουρκική.


Διοργάνωση: ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος. (Μητροπόλεως 15. Θεσσαλονίκη).


Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Από την ομιλία του στον Πειραιά*)

ΘΕΟΦΙΛΟΣ Ο ΚΟΡΥΔΑΛΛΕΥΣ: Η ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟΥ ΜΑΣ


ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ


Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού αποτελεί μία πράξη κάθαρσης μπροστά στην ύβρι. Μία πράξη αποκατάστασης της μνήμης, της ταυτότητας και της ιερότητας του τόπου. Ανάκτησης του αυτοσεβασμού, της κληρονομιάς, της ταυτότητας μας.
Ο συμβολισμός των φυλακών Κορυδαλλού είναι αρνητικός. Οι φυλακές Κορυδαλλού αποτέλεσαν και αποτελούν τις τελευταίες δεκαετίες έναν από τους μηχανισμούς υπονόμευσης και αποσταθεροποίησης της χώρας. Η απομάκρυνση τους αποτελεί επίσης αίτημα των κατοίκων της περιοχής.
Ποια είναι η προσβολή της μνήμης μας. Αυτή που προκαλεί την Ιταλιώτικη διάσταση μας. Μην ξεχνάτε ότι το Ιταλός είναι Ελληνικό όνομα. Ο Κορυδαλλός ήταν ο τόπος ενός μεγάλου Έλληνα Αριστοτελικού Φιλόσοφου των αρχών του 1600. Ο Ευγένιος Βούλγαρης τον θεωρεί εφάμιλλο των Αρχαίων Φιλοσόφων. Ονομάζονταν Θεόφιλος ο Κορυδαλλεύς.

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013


Θήβα - Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013, ώρα 19.00

ΟΜΙΛΙΑ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Θέμα:ΕΝΑ ΝΕΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

            Οι Νέες Συμμαχίες των Νέων Δημιουργών της Υπαίθρου


Ομιλητής: Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Διοργάνωση: Δίκτυο Παραγωγών

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Θηβών.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ


ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ ΕΥΓΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΧΑΓΙΑ


Ήταν δύο την περίοδο της Δικτατορίας οι απελευθερωτές μου από το τότε καθεστώς. Ο ένας από οικογένεια Ιταλών της Πάτρας που μετά τον πόλεμο βρέθηκαν στο Μπάρι. Ο δεύτερος ήταν ο Bellino Riccardo από το Τορίνο. Με την δική του ταυτότητα δραπέτευσα από την Κέρκυρα. Ο πρώτος μου έφερε το χαρτί της εισόδου του στην Ελλάδα χρήσιμο για την δική μου έξοδο.
Ο Δημήτρης Κεγαχιάς ήταν ο απελευθερωτής μου από την Μεταπολιτευτική ΠεντακόΜονοκομματική και Τηλεκρατική δημοκρατία που δεν ήταν δημοκρατία.
Χάριν σε αυτόν βγήκα από την νέα καθεστωτική Φυλακή. Εκατομμύρια νέοι άνθρωποι έμαθαν την πολιτική ύπαρξη μου. Ο μεταπολιτευτικός ολοκληρωτισμός γελοιοποιήθηκε.
Όταν οι επισκέψεις στο blog του με το γνωστό απόσπασμα της ομιλίας μου του 1996, έφθασαν μετά από λίγες ημέρες τις 100 χιλιάδες, μου τηλεφώνησε. Με την χαρακτηριστική του σεμνότητα και ευγένεια μου είπε: «Εγώ είμαι αυτός που ανέδειξα στο Διαδίκτυο την ομιλία σας». Ήταν ένας Δημοκράτης, Αθλητής της Πόλης, ήταν ενάντια στις σύγχρονες Τυραννίες. Μιλούσαμε σποραδικά. Συναντηθήκαμε σε κάποιες ομιλίες μου. Τις τελευταίες ημέρες σκεφτόμουν να επικοινωνήσω μαζί του.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013, ώρα 18.30

ΟΜΙΛΙΑ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Θέμα:ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ   ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Τι είδους Δεξιά και Αριστερά είχαμε και έχουμε


Ομιλητής: Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ – Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΩΣ ΑΝΩΤΕΡΗ ΤΕΧΝΗ»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τ.Ε.Ε. (1ος όροφος) Νίκης 4. Αθήνα.

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013



ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Μιλώντας στην εκδήλωση της Νεολαίας ΣΠΙΘΑΣ Αττικής

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ  ΚΑΙ  ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση, την απογοήτευση, την νεύρωση, την οργή χωρίς την εμπλοκή, την συμμετοχή, τον πρωταγωνιστισμό των πολιτών, του λαού. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει – δεν το έκανε στα εύκολα θα το κάνει στα δύσκολα – η εγκατεστημένη στην Βουλή Δεξιά και Αριστερή, συμπολιτευόμενη και αντιπολιτευόμενη γεροντοκρατία. Στην πολιτική και όχι μόνο, η γήρανση είναι πνευματικό, ψυχικό ζήτημα όχι βιολογικό.
Αυτές τις ημέρες συμμετείχα σε δύο εμπειρίες – παραδείγματα αυτής της εμπλοκής. Στην συνάντηση των Παραγωγών Τυπικών Προϊόντων και των Πολιτών Αγοραστών τους. Μπορούμε στην Ελλάδα να αναπτύξουμε ένα ιστορικού τύπου κίνημα για ένα άλλο πρότυπο διατροφής, ένα κίνημα για την ανάκτηση των γεύσεων. Σκεφθείτε τις επιδράσεις του. Αυτό θα είναι μια μεγάλη Επανάσταση. Επανάσταση δεν είναι  η «Αριστερά στην εξουσία». Όπως δεν ήταν το «ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία». Αυτό το χολυγουντιανό φιλμ το βλέπουμε, το είδαμε πολλές φορές. Δεν χρειάζεται να δούμε τις καρικατούρες του.
Στην Αγ. Παρασκευή τους προέτρεψα να οργανώσουν αυτήν την Παραγωγική Αγορά των Δημιουργών.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013



ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

Οι δομές του νεοφασισμού
Οι Έλληνες Πολίτες δεν ξεχνούν


Από το 2008 με το κάψιμο της Ολυμπίας, της Πελοποννήσου και της Αθήνας έως σήμερα η χώρα υφίσταται μια συνεχή αποσταθεροποίηση. Αυτή έχει πολλούς υποκινητές, παίρνει διάφορες μορφές και φθάνει σε πολλά επίπεδα συγκρούσεων και έντασης. Ένα από αυτά είναι οι πιλοταρισμένες δολοφονίες και πυρπολήσεις.
Δυστυχώς οι άνθρωποι των θεσμών παρουσιάσθηκαν και παρουσιάζονται ανεπαρκείς στην πρόληψη, αποτροπή και διαχείριση αυτών των έκτακτων συνθηκών.
Η κρίση της χώρας προήλθε από την κρίση της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Είναι κρίση Πολιτική.



ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


ΟΜΙΛΙΑ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013, ώρα 19.30

Θέμα: ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  
Ομιλητής: Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Διοργάνωση: Νεολαία Σπίθας Αττικής

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Στέκι της Σπίθας Αττικής.

(Δ/νση: ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 34, πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο. ΑΘΗΝΑ).


Τι γράφουν οι νεολαίοι της ΣΠΙΘΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ για την εκδήλωση.

Μια κρίσιμη συζήτηση στις δύσκολες μέρες που βιώνει ο ελληνικός λαός. Πώς αντιδράει ο απλός πολίτης; Πώς αντιδρά ο άνθρωπος όταν ο κόσμος του καταρρέει; Όταν όλα γύρω του αλλάζουν και όλα όσα είχε έως τώρα δεδομένα αναιρούνται; Τι συμβαίνει όταν η λογική έρχεται αντιμέτωπη με το ένστικτο; Τι όπλα μπορεί να προσφέρει σε αυτή την μάχη η πολιτική σκέψη;
Γιατί για να αντιδράσεις πρέπει πρώτα να γνωρίζεις γιατί αντιδράς!