Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΩ – ΧΡΕΟΣ – ΚΑΚΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ



ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ


ΚΥΒΕΡΝΩ – ΧΡΕΟΣ – ΚΑΚΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ







Στην σχέση του Συριζα και όχι μόνον του Συριζα με το Κυβερνώ αναφέρομαι στο «Ελληνική Πολιτική Παιδεία – Η Πολιτική ως Ανώτερη Τέχνη». Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από την κακιστοκρατία για να απελευθερωθεί από τα δεσμά του χρέους. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η έξοδος από την κρίση αλλά η έξοδος με μια άλλη σύγχρονη πολιτική παιδεία που οι αριστεροδεξιές αδέξιες κακιστοκρατίες δεν διαθέτουν.



 

 

 

 

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015


Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΙΩΑΚΕΙΜ ΓΚΑΟΥΚ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΙΩΑΚΕΙΜ ΓΚΑΟΥΚ



Είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας Ιωακείμ Γκάουκ είναι ένας διακεκριμένος υψηλής ηθικής ακεραιότητας πνευματικός άνθρωπος.
Δεν μπορούσε τόσο αυτός όσο και η χώρα του να μένει μετέωρος. Ακολούθησε τον δρόμο της Παρρησίας όσον αφορά το παρελθόν και το μέλλον αυτής της ιστορικής περιοχής και των ανθρώπων της.
Ο Αργεντινός Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε την λέξη Παρρησία ερμηνεύοντας την στάση του για την Αρμενική γενοκτονία. Και οι δύο πράξεις αποτελούν στιγμές μιας όπως πρέπει να είναι Ευρώπης και Οικουμένης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος οφείλει να τιμήσει τον Ιωακείμ Γκάουκ για την ιστορικής σημασίας ομιλία και αναφορά του στην γενοκτονία των Ποντίων.
Κάθε πνευματικός άνθρωπος γνωρίζει ότι ο Πόντος δεν είναι ένα μικρό και τυχαίο κομμάτι του Ελληνισμού και του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Η αληθινή Ελλάδα οφείλει να τιμά τους Ευρωπαίους Ανθρωπιστές. Αυτοί επί δεκαετίες ήταν συναθλητές του μεγάλου μου αγώνα που συνάντησε και συναντά πολλά εμπόδια.
Θα καλύψει με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο την απουσία αλλά και την υπονόμευση και την εχθρότητα των δορυφορικών κυβερνήσεων και των παρατρεχάμενων τους προς τον αγώνα του πλέον μαρτυρικού κομματιού του Ελληνισμού για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των νεκρών του και την ακεραιότητα της μνήμης τους.




Τρίτη 28 Απριλίου 2015


Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη



Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΤΑΝ ΜΑΖΙ ΜΟΥ



ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Μιλώντας σε Ρ/Σ)


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΤΑΝ ΜΑΖΙ ΜΟΥ



Στην τελευταία εβδόμη έκδοση του βιβλίου μου «ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ – Αγώνας και Νίκες σε Δύο Μέτωπα» έχετε όλη αυτή την διαδρομή που οδήγησε στις αναγνωρίσεις. Στην νέα έκδοση υπάρχει – προαναγγέλλεται αυτό που γίνεται στη Γερμανία. Αυτός είναι ο ρόλος της επιστήμης και της πολιτικής.
Πάντοτε στην ιστορία είναι οι ιδέες, τα βιβλία, ένας κύκλος αγνών, ανιδιοτελών αθλητών, συναθλητών που αλλάζει, συνομιλεί, συναντιέται με την ιστορία.
Πάντοτε επίσης μετά τις νίκες ψευτοομάδες, ομάδες, άτομα τα οποία ενώ όχι μόνον ήταν αμέτοχα αλλά ήταν και υπονομευτικά μιας πορείας, ενός αγώνα εμφανίζονται εκ των υστέρων θορυβωδώς υποκρινόμενα για να συγχρονισθούν, να προλάβουν, να καπηλευθούν τα γεγονότα. Τους απολογισμούς της ιστορίας και της πολιτικής. Γνωστά φαινόμενα κωμικότητας και ολοκληρωτισμού.
Σε όλη αυτή την διαδρομή που αφορά τους λαούς της περιοχής μας η ιστορία έχει καταγράψει την μεγάλη συμβολή της «Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών». Η Άνοιξη των Λαών της Μικράς Ασίας και της Μεσοποταμίας έχει την δική της ανθρωπιστική και διεθνιστική σφραγίδα. Τελευταία έφυγε από την ζωή ένας μεγάλος πρωταγωνιστής της ο Ουραγουανός συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο. Πριν λίγα χρόνια οι Ελβετό - Αρμένιοι φίλοι της Ελλάδας και της Ποντιακής υπόθεσης Αρμάν Γκασπάρ και Βαρουτζιάν Ατταριάν. Τον δεύτερο πρόλαβα να τον τιμήσω.
Κοιτάξτε μπορεί ο Σαμαράς να τα μπέρδευε απρεπώς με τα νομοσχέδια και κατά την συνομιλία του με τον Ερντογκάν για την γενοκτονία, η επίσημη έκφραση του Συριζα η Αυγή, ο Φίλης να έγραφε το πλέον φασιστικό άρθρο της μεταπολίτευσης, ο Τσίπρας και οι άλλοι να το ενέκριναν, να σιωπούσαν και να στρατολογούσαν Ποντίους εσατζήδες, ο Γιωργάκης πριν να σχημάτιζε σχολή φουσκωτών έμμισθων νεοεθνικόφρονων πραιτοριανών στον τύπο, τα πανεπιστήμια, κλαδική Ποντίων σωματοφυλάκων και εσατζήδων, ο Καραμανλής να τον ακολουθούσε στην ύβρη των προσκυνημάτων αλλά η ιστορία ήταν μαζί μου.
Πάντοτε η Ιστορία έχει και τα σκουπίδια της. Πολλοί καταγράφονται από την ιστορία και πεθαίνουν ως Κεμαλοφασίστες.
Είμαστε σε άλλη εποχή. 



 

 

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015


Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη


Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ΠΕΡΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

(Μιλώντας σε Ρ/Σ)

ΠΕΡΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ






















Στο βιβλίο μου «Από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο ΚΚΚΑΣΟΡ ο Εκφυλισμός ενός Ιστορικού Εγχειρήματος» μιλώ για πραξικοπηματικού τύπου διαδικασίες αναλύοντας εκείνη την περίοδο.
Το βιβλίο αυτό δεν το ολοκλήρωσα παρ’ όλο που και ανολοκλήρωτο ακόμη είναι το μόνο σοβαρό επιστημονικά που έχει να παρουσιάσει η Πολιτική Επιστήμη στην χώρα για τον εκφυλισμό των πολιτικών κομμάτων. Όχι μόνο του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Ήθελα να εκδοθεί, να κατατεθεί γραπτώς η γνώμη μου για τα συμβαίνοντα τότε πριν τις εκλογές του 2009 που άνοιγαν τον δρόμο της χώρας προς το βάραθρο.
Σ’ αυτά τα ζητήματα επανήλθα με πολλούς τρόπους. Σημείωσα πριν λίγες μέρες μια αναφορά του κ. Τσίπρα περί πραξικοπήματος κατά την συζήτηση στην Βουλή.
Ο Συριζα είναι γνωστό ότι όχι μόνο είναι ανεκτικός αλλά και συστηματικά προστατευτικός προς τον υιό. Θέλει ταυτόχρονα να φορέσει το κουστούμι του Ανδρέα. Ένα επίπεδο κωμικότητας.
Χρήση της λέξης πραξικόπημα έκανε και ο κ. Βαρουφάκης.
Προς το παρόν ήθελα να σημειώσω τα εξής. Το ένα είναι ότι δύο πραξικοπηματικά κτυπήματα έγιναν στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Το ένα έγινε το 1967 και το άλλο το 2009 από πρωταγωνιστές που είχαν το ίδιο όνομα και διαφορετικό επίθετο.
Το άλλο είναι ότι η ιστορία δεν παραχαράσεται, ούτε συσκοτίζεται, ούτε χειραγωγείται. Όποιος το κάνει έχει κακό τέλος.





Παρασκευή 24 Απριλίου 2015


Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΩΝ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΑ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Απόσπασμα της ομιλίας του στην εκδήλωση με θέμα: «Ποντιακός Ανθρωπισμός και Εβραίοι» που οργάνωσε η Ένωση Ποντίων Σουρμένων Αττικής)


 ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΩΝ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΑ
ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΖΗΤΟΥΣΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ 



















Τον Βησσαρίωνα τον Τραπεζούντιο αδίκησαν τόσο οι Καθολικοί όσο και οι Ορθόδοξοι. Πολύ περισσότερο όμως είναι άγνωστος στην πολιτική και διανοητική Ελλάδα και άλλη Ευρώπη. Παρ’ όλους όμως τους αφορισμούς επιστρέφει να είναι πολιτικά, αξιακά επίκαιρος. Δεν είναι τυχαίο ότι η εισαγωγή μου σε ένα βιβλίο μου για την Ανάπτυξη αναφέρεται στην επικαιρότητα του.
Υπερασπίσθηκε τους Ισραηλίτες στην Νυρεμβέργη πρώτα και στην Βενετία τρία χρόνια (1463) αργότερα, σε συνθήκες πολιτικών, εθνικών και τοπικών συγκρούσεων, μεγάλων θρησκευτικών φανατισμών και έντονου αντισημιτισμού. Μια κατηγορία των Γερμανικών αλληλοσυγκρουόμενων ομάδων στην Νυρεμβέργη εναντίον του, ήταν ότι ευλογούσε με το αριστερό χέρι. Η άλλη ότι υπερασπίσθηκε τους Εβραίους της πόλης.
Ο Βησσαρίων είναι ο πατέρας του Ευρωπαϊκού ανθρωπισμού. Όντας κληρικός, σε συνθήκες βαρβαρότητας, υπερασπίσθηκε την ανεξιθρησκία.

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ


Μια Εβραιοπούλα κρυμμένη στην Αγκαλιά μιας Ποντιακής Οικογένειας στην Γερμανική κατοχή.


Η ομιλία της Στερίνα Ταμπώχ στην εκδήλωση με θέμα:
«Ποντιακός Ανθρωπισμός και Εβραίοι».
Πολιτιστικό Κέντρο Εκδηλώσεων Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.




Είμαι η Στερίνα Ταμπώχ ή Μαρίκα Γρηγοριάδου.
Έχουν περάσει 60 χρόνια και ακόμη με φωνάζουν Μαρίκα κάποιοι γνωστοί μου.
Έχω 2 ονόματα.
Ένα εβραϊκό και ένα ποντιακό.
Γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη από την Στρέα και τον Ζαχαρία Πίντο, εβραϊκής καταγωγής.
Από ένα παιχνίδι της τύχης βρέθηκα στην Βέροια και γλίτωσα από τούς Γερμανούς, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και επέζησα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Βρέθηκα στην οικογένεια της Σοφίας και του Γιάννη Γρηγοριάδη μικρό κοριτσάκι περίπου 10 χρονών.
Στην αγκαλιά τους κρύφτηκα, με έκαναν παιδί τους, με φρόντισαν, μέχρι και Χριστιανική ταυτότητα μου έβγαλαν για να μπορώ να κυκλοφορώ χωρίς φόβο.
Μου έδωσαν πολύ αγάπη και έγιναν οι γονείς μου στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής κατοχής.
Και όταν τελείωσε ο πόλεμος θέλησαν να βρουν τους πραγματικούς γονείς μου αλλά δυστυχώς δεν επέστρεψε κανείς από τα στρατόπεδα.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ; ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΘΗΚΕ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΣΥΓΝΩΜΗ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ


ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ;

ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΘΗΚΕ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΣΥΓΝΩΜΗ


Διάβασα αναδημοσιευμένο το άρθρο του Δραγασάκη στους Financial Times. Έγραφε ότι είναι συλλογικό έργο, με την συμμετοχή των ειδικών σε αυτά Βαρουφάκη, Τσακαλώτου. Στο κείμενο είδα ετεροχρονισμένα 30 χρόνια μετά την δική μου συμβολή. Μια λέξη κλειδί για να κατανοήσει κανείς το πώς λειτουργεί ο μηχανισμός του χρέους, παρμένη από την Μυθολογία μας. Η λέξη, το όνομα του Σίσυφου.
Ήταν το 1984–85 όταν σε μία συνεδρίαση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τους προειδοποίησα για το επερχόμενο μαρτύριο του Σίσυφου. Όχι μόνον αυτό. Όλη η στάση μου επί δεκαετίες ήθελε να αποτρέψει το μαρτύριο. Σε αυτήν την επίμονη προσπάθεια δεν είχα συνομιλητές, ούτε στα δεξιά, ούτε στα αριστερά. Δεν είχα πολιτικούς αντιπάλους. Είχα εχθρούς, είχα πυρά εναντίον μου από στρατολογημένους ακροβολιστές.
Ποια είναι η διαφορά με τους συντάκτες, τους συγγραφείς του άρθρου. Στο ζήτημα του χρέους το κυρίαρχο είναι να μην αλυσοδέσουν τον Σίσυφο, δηλαδή την χώρα, τον λαό. Αν το πετύχουν τα πράγματα είναι δύσκολα. Η απελευθέρωση του Σίσυφου από τα δεσμά απαιτεί ικανότητες που δεν τις διακρίνεις. Αυτό κατανοεί μια επαρκής επιστημονικά και έμπειρη πολιτικά ματιά. Ανάμεσα στα προσκυνήματα, τα χειροφιλήματα και τις άναρθρες κραυγές υπάρχει ένας άλλος ηγεμονικός ηθικά και πολιτικά δρόμος και τρόπος. Προσπάθησα να τον δείξω μετά το 2008 ώστε να αποφύγουμε τον βάραθρο και να απελευθερώσουμε τον αλυσοδεμένο πλέον Σίσυφο. (Ελληνική Πολιτική Παιδεία).