Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ




ΑΣ ΤΟΥΣ ΠΙΑΣΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ

ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΙΑΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ

Μιχάλης Χαραλαμπίδης.  Από την χθεσινή δήλωση

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΗΜΕΡΑ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΗΜΕΡΑ


Σε συνθήκες μπλοκαρισμένης δημοκρατίας και κρίσιμων στιγμών όπως οι σημερινές αναδεικνύεται, νομιμοποιείται ο ενεργός, συντονιστικός, ενωτικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Ας τους πιάσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από το χεράκι αντί να τους το πιάνουν άλλοι.
Η χώρα χρειάζεται σήμερα κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης η οποία αύριο θα αρχίσει μια όχι απλά διαπραγματευτική αλλά ιστορικού τύπου, δημόσια, στο φως του ήλιου, συνομιλία με τους εταίρους και συμμάχους.
Το πρότεινα το 2007 όταν είχαν υψωθεί τα μαύρα, μάλλον τα πύρινα σύννεφα, στον γαλάζιο ουρανό της Ολυμπίας. Αν γίνονταν δεν θα είμασταν εδώ. Να γίνει τώρα. Αποτελεί κοινή συνείδηση ότι αυτή η κυβέρνηση εξάντλησε, σπατάλησε τις διαπραγματευτικές δυνατότητες και δυναμικές της, αν τις είχε ποτέ τελικά. Ακροβασία και μάλιστα πεντάμηνη, με το τελικό σάλτο την θερινή περίοδο σε μια τουριστική χώρα, δεν υπάρχει στην πολιτική. Όπως δεν μπορείς να κάνεις ηγεμονικά τους εξωτερικούς σου λογαριασμούς αν δεν κάνεις με μεγάλη ειλικρίνεια τους εσωτερικούς.
Ας υποβάλει λοιπόν την παραίτηση της και ας συμμετέχει σε μια κοινή, ενωτική πρωτοβουλία σήμερα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και το Κοινοβούλιο μπορούν να εγγυηθούν την νέα σύνθεση η οποία θα αποτρέψει ανώριμους φονταμενταλιστικούς, τεχνητούς διχασμούς και θα καλλιεργήσει κλίμα συνοχής, ομοψυχίας και αποφασιστικότητας όλου του συστήματος Ελλάδα.
Ενέργειες όπως αυτές είναι αυτονόητες στις ώριμες, υπεύθυνες δημοκρατίες οι οποίες στηρίζονται στο υψηλό αίσθημα ευθύνης των Δημόσιων προσώπων, των Δημόσιων Ανδρών απέναντι στους πολίτες, τον λαό, την πόλη.
Πέντε χρόνια τώρα – ας μείνουμε σε αυτά – δεν επιδείχθηκε ανάλογο αίσθημα ευθύνης από όλες τις πλευρές. Πέντε χρόνια όμως είναι πολλά για την ωρίμανση του πολιτικού προσωπικού και των «ελίτ» της χώρας που στην περίπτωση μας όρισαν αυτό το πολιτικό προσωπικό.




Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015


Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη


Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ;



ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ


ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ;



Στην προηγούμενη προσέγγιση μου μνημονιακοί ήταν όλοι τους, η οποία μέχρι προχθές φαίνονταν δύσκολο να κατανοηθεί, πρέπει να προσθέσω το εξής: Γιατί είναι όλοι τους μνημονιακοί;
Δια μέσου αυτής της προβληματικής, αυτών των σκέψεων, της ανάλυσης μπορεί να αναπτυχθεί μια υγιής συλλογική αυτογνωσία αλλά και να αποκτηθεί μια νέα Πολιτική Παιδεία η οποία θα μας απελευθερώνει σήμερα και θα αποτρέπει στο μέλλον μνημονιακές δομές και αλυσίδες.
Δεν με ακούσατε το 1985, ακούστεμε το 2015.
Είναι μεγάλη η Θεραπευτική δύναμη της Πολιτικής έλεγε ο Πλάτων.



 

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015


Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη


Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Απάντηση σε ερώτηση
από την ομιλία του στην Κοζάνη 07/06/2015)

ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ



Οι Αλβανοί επιμένουν στους παλιούς τους ρόλους που είναι περισσότερο άγνωστοι παρά γνωστοί. Σκεπασμένοι παρά φωτισμένοι.
Μου έκανε όμως πολύ εντύπωση ότι όλα αυτά τα χρόνια παρ’ όλη την ανθρώπινη αλληλεγγύη τόσο της Ελληνικής κοινωνίας αλλά και του κράτους δεν ακούσθηκε δημοσίως ένα ειλικρινές ευχαριστώ. Κράτησα μόνο μια δήλωση του Ισμαήλ Κανταρέ κατά μια επίσκεψη του στην Αθήνα στην οποία καταδίκαζε την Αλβανική εγκληματικότητα.
Δεν νομίζω ότι η Σκιπερία – αυτό είναι το επίσημο όνομα η ταυτότητα της χώρας – (Σκιπέτο στα Ιταλικά είναι – σημαίνει τυφέκιον) θα υπήρχε ή πως θα υπήρχε μετά το 1990 χωρίς την Ελληνική αλληλεγγύη.
Αυτό που μου έκανε όμως πολύ περισσότερο εντύπωση είναι ότι η ανθρώπινη αυτή αλληλεγγύη εκδηλώθηκε παρ’ όλη την Τουρκικού τύπου πολιτική βιαιοτήτων, εκτοπίσεων, διώξεων και αποδιάρθρωσης που εφαρμόσθηκε συστηματικά εις βάρος της αυτόχθονης Ελληνικής κοινότητας της Βορείου Ηπείρου.
Όχι μόνον αυτό. Παρ’ όλες τις αγριότητες των ντυμένων με την Ιταλική φασιστική στολή του μελανοχιτώνα ειδικών ομάδων εις βάρος των τραυματιών Ελλήνων στρατιωτών και αξιωματικών που νοσηλεύονταν κλινήρεις στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων το 1941.
Ο ανθρωπισμός είναι η δύναμη ενός Έθνους. Δεν είναι πολλά τα Έθνη που μπορούν α είναι υπερήφανα για αυτό. Τώρα αυτοί επιμένουν στους παλιούς και όχι μόνον παλιούς ρόλους τους. Προκαλούν την μνήμη και την γνώση μας. 




Τρίτη 23 Ιουνίου 2015


Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη


Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ



ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ



ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

ΟΠΕΡΑ ΜΠΟΥΦΑ


Όταν καταργείται η πολιτική τότε χάνεται η έννοια της διαπραγμάτευσης. Ιδιαίτερα όταν οι δανειστές φλυαρούν ηθικολογούντες υποκριτικά και οι δανειζόμενοι, υποκρινόμενοι και εξαπατούντες στο εσωτερικό, είναι φοβικοί, ακαθόριστοι και δύσλεκτοι στο εξωτερικό. Κόκκινες αφηρημένες γραμμές σημαίνει δυσλεξία και πολιτική ανεπάρκεια.
Ούτε οι σύνοδοι της Φεράρας και της Φλωρεντίας διήρκεσαν τόσο όπου μάλιστα τα ζητήματα ήταν Θεολογικά. Πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ότι τότε τα θέματα ήταν δημόσια. Το περιοδεύον Κονκλάβιο των σημερινών ημιτελών Ευρωπαϊκών Θεσμών είναι ξένο με την Ελληνική Κληρονομιά. Είναι κλειστό και αδιαφανές.
Τι να πει κανείς; Ευρωκωμωδία. Ας μην ευτελίζουμε όμως την έννοια της Ευρώπης και της Κωμωδίας.
Όπερα Μπούφα θα έλεγα.


Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015


Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη



Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΑ ΙΔΡΥΜΑ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ




ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Μιλώντας στην Κοζάνη)

ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ
ΕΝΑ ΙΔΡΥΜΑ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ
Η GEORGE AND OLGA CHARALAMBIDIS FOUNDATION

Όταν δεν προβλέπει η πολιτική τότε μιλάει η ιστορία. Αυτό συμβαίνει στη Μικρά Ασία, την Ανατολία σήμερα. Η Ελλάδα μπορούσε να είναι χώρα αναφοράς για τους λαούς της. Μια χώρα όμως με ισχυρή Πέμπτη φάλαγγα στον εσωτερικό της δεν μπορεί να κατακτήσει παρόμοιους ρόλους. Εδώ οι πεμπτοφαλαγγίτες ήταν και είναι ακροβολισμένοι στο κράτος μη κράτος,  τα κόμματα μη κόμματα, στον τύπο, στα πανεπιστήμια. Ο Νίκος Πουλαντζάς θα είχε πολύ υλικό για να εμβαθύνει τις έρευνες του για το κράτος. Θα συναντούσε όμως πολλούς  ψευτοαριστερούς πεμπτοφαλαγγίτες.
Καμμιά φορά η ιστορία όταν σε δικαιώνει σε κάνει εγωιστή. Δεν είναι μάλιστα κακό σε ορισμένες συνθήκες όπως τις εγχώριες να προβάλεις αυτόν τον εγωισμό, την υπερηφάνεια. Για τις εξελίξεις στην Μικρά Ασία δεν δικαιώθηκαν οι υποθέσεις κανενός Think Tank ή πανεπιστημίου στις Η.Π.Α., το Παρίσι, το Βερολίνο, την Ρώμη, την Μόσχα και τα εδώ παραρτήματα τους.
Δεν είδαμε να δικαιώνονται τα εδώ ιδρύματα, πανεπιστήμια κλπ.
Ένα ίδρυμα είδε τις αναλύσεις, τις υποθέσεις του να δικαιώνονται. Δεν είχε μάλιστα ούτε έξωθεν και έσωθεν εξαρτήσεις και  χορηγούς.
H George and Olga Charalambidis Foundation.