Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Από την ομιλία του στον Πειραιά*)

ΘΕΟΦΙΛΟΣ Ο ΚΟΡΥΔΑΛΛΕΥΣ: Η ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟΥ ΜΑΣ


ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ


Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού αποτελεί μία πράξη κάθαρσης μπροστά στην ύβρι. Μία πράξη αποκατάστασης της μνήμης, της ταυτότητας και της ιερότητας του τόπου. Ανάκτησης του αυτοσεβασμού, της κληρονομιάς, της ταυτότητας μας.
Ο συμβολισμός των φυλακών Κορυδαλλού είναι αρνητικός. Οι φυλακές Κορυδαλλού αποτέλεσαν και αποτελούν τις τελευταίες δεκαετίες έναν από τους μηχανισμούς υπονόμευσης και αποσταθεροποίησης της χώρας. Η απομάκρυνση τους αποτελεί επίσης αίτημα των κατοίκων της περιοχής.
Ποια είναι η προσβολή της μνήμης μας. Αυτή που προκαλεί την Ιταλιώτικη διάσταση μας. Μην ξεχνάτε ότι το Ιταλός είναι Ελληνικό όνομα. Ο Κορυδαλλός ήταν ο τόπος ενός μεγάλου Έλληνα Αριστοτελικού Φιλόσοφου των αρχών του 1600. Ο Ευγένιος Βούλγαρης τον θεωρεί εφάμιλλο των Αρχαίων Φιλοσόφων. Ονομάζονταν Θεόφιλος ο Κορυδαλλεύς.

Σπούδασε στην Ρώμη. Λίγα τετράγωνα από τον τόπο της αρχικής κατοικίας μου στο κέντρο της Ρώμης την περίοδο της δικτατορίας. Επέστρεψε στην Αθήνα και δίδαξε μετά το τέλος των σπουδών του. Η δεύτερη επιστροφή έγινε προς το τέλος της ζωής του το 1642. Οι μαθητές του, των Αθηνών και της Βενετίας εξελίχθηκαν σε αξιόλογους Έλληνες Διανοούμενους της περιόδου και είχαν τις δικές μας διαδρομές στις δύο πλευρές του Ιονίου. Πρόκειται για ένα κομμάτι της ιστορίας μας που είναι άγνωστο. Γιατί οι Έλληνες αποτελούν έναν Λαό, ένα Έθνος που «το Κράτος τους» τους στερεί το δικαίωμα να γνωρίζουν την ιστορία τους. Γράφω για το Κράτος στο «Ελληνική Πολιτική Παιδεία». Η επίσημη νεοφασιστική, ιστορική κατηχητική και προπαγάνδα είναι το «συνωστίζονταν στην Σμύρνη».
Οι υποδομές των φυλακών μπορούν να αξιοποιηθούν ως Πανεπιστημιακές αίθουσες, ως Πανεπιστήμιο που θα έχει το όνομα του Κορυδαλλέα.
Αυτός είναι ο ορίζοντας, τα οράματα μας για μια Αθήνα άξια του ονόματος της. Γιατί αυτό δεν είναι Αθήνα. Αυτό δεν είναι Αττική.

* Απόσπασμα της ομιλίας του στην Πινακοθήκη Πειραιώς.

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013


  Polis-agora.blogspot.com Ιστολογίο Μιχάλη Χαραλαμπίδη