Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΜΙΣΤΟΥ



ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Από την ομιλία του στην Σπάρτη)

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΜΙΣΤΟΥ


Η Σπάρτη, ο Μυστράς αποτελούν θεμελιώδεις πηγές του πολιτισμού μας, της Ελληνικότητας μας. Εδώ στον Μυστρά επανήλθε η έννοια της Ακαδημίας. Από εδώ πέρασε στην Φλωρεντία.
Το πρώτο βήμα για την επιστροφή της Σπάρτης, του Μυστρά στο σύγχρονο κόσμο είναι η επιστροφή των οστών του Γεώργιου Γεμιστού, του Πλήθωνα. Του δημιουργού της Ακαδημίας. Σε αυτήν την σχολή ήρθε να σπουδάσει ο βασιλειανός μοναχός Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος. Ένας από τους μεγαλύτερους μαχητές, αγωνιστές του Ελληνισμού την κρίσιμη εκείνη περίοδο. Ένας μεγάλος πατέρας της Ευρώπης και θεμελιωτής των ανθρωπιστικών αξιών της.
Να προσθέσω την κρίση για τον Βησσαρίωνα ενός μοναχού στο Άγιο Όρος σήμερα. Ο Βησσαρίων ήταν «Κρυπτοορθόδοξος» είπε. Μόνο ένας μοναχός μπορούσε να φθάσει σε αυτήν την διατύπωση.
Τα οστά του Πλήθωνα μεταφέρθηκαν στο Ρίμινι από έναν εκπρόσωπο της ιστορικής φιλελληνικής οικογένειας των Μαλατέστα ώστε να μη βεβηλωθούν από την Οθωμανό-Ισλαμική βαρβαρότητα. Επί αιώνες συναντάμε απογόνους της οικογένειας Μαλατέστα ως πρωταγωνιστές των επαναστατικών κινημάτων που διαπέρασαν την Ευρώπη.
Η επιστροφή εκτός από την κάλυψη ενός ηθικού και Εθνικού κενού αιώνων θα συμβάλει στην Εθνική μας αυτοσυνειδησία και αυτογνωσία. Θα βοηθήσει όμως και την υπόλοιπη Ευρώπη στην ιστορική και πολιτισμική της αυτογνωσία. Το κενό των Ελληνικών θεσμών είναι μεγάλο, αδικαιολόγητο. Ο επόμενος Υπουργός Πολιτισμού, ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένοι να το καλύψουν άμεσα. Θα είναι μια μεγάλη ημέρα για την Σπάρτη, την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Οικουμένη.


Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015



Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη