Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Μιλώντας σε Ρ/Σ)


ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ



Ένα κεφάλαιο του βιβλίου «Ελληνική Πολιτική Παιδεία – Η Πολιτική ως Ανώτερη Τέχνη» έχει τίτλο «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και τους καλούς πολίτες». Θα συμπεριληφθεί σε μια συλλογή κειμένων που θα εκδοθεί στην Ιταλία.
Διάβασα στις εφημερίδες ότι κατά την συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ ο πρώτος χρησιμοποίησε το πρώτο μέρος του τίτλου «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους». Άρεσε πολύ μάλιστα αυτό στην Μέρκελ όπως διάβασα. Δυστυχώς όμως αυτοί οι άνθρωποι που εγκαταστάθηκαν στους θεσμούς όπως και οι προηγούμενοι δεν ξέρουν, δεν μπορούν και δεν θέλουν να κάνουν τόσο τους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς λογαριασμούς.
Βέβαια με αφορμή αυτή την λογοκλοπή προκύπτει, επαναεμφανίζεται ένα χρόνιο ζήτημα διανοητικής εντιμότητας, πολιτικού πολιτισμού. Αν δεν θέλεις να είσαι βαλκανοτουρκομπαρόκ όπως λέω.
Πρέπει να πω ότι η υποανάπτυκτη διανοητικά Ευρώπη του 1400 ήρθε σε επαφή με την έννοια της διανοητικής εντιμότητας κατά την διάρκεια των μαθημάτων των Ελλήνων Λογίων προς τους πρωτόγονους τότε Φλωρεντίνους μαθητές τους. Θα ήταν χρήσιμη μια διάλεξη για αυτό.
Το 2007 ζήτησα να κατατεθεί στον λογαριασμό για τους πυρόπληκτους οικισμούς της Πελοποννήσου η αποζημίωση μου από ένα μεγάλο κρούσμα θρασύτατης διανοητικής κλοπής.
Στο ίδιο βιβλίο προτείνω ένα ταμείο για την νεανική επιχειρηματικότητα που θα συγκεντρώσει αυτό που ονομάζω πολιτικό φόρο. Μπορούν να κατατεθούν σ’ αυτό. Τα κρούσματα είναι πολλά και τα ποσά θα είναι χρήσιμα στους νέους ανθρώπους.





Δευτέρα 11 Μαΐου 2015


Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη