Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΑ ΙΔΡΥΜΑ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ




ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Μιλώντας στην Κοζάνη)

ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ
ΕΝΑ ΙΔΡΥΜΑ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ
Η GEORGE AND OLGA CHARALAMBIDIS FOUNDATION

Όταν δεν προβλέπει η πολιτική τότε μιλάει η ιστορία. Αυτό συμβαίνει στη Μικρά Ασία, την Ανατολία σήμερα. Η Ελλάδα μπορούσε να είναι χώρα αναφοράς για τους λαούς της. Μια χώρα όμως με ισχυρή Πέμπτη φάλαγγα στον εσωτερικό της δεν μπορεί να κατακτήσει παρόμοιους ρόλους. Εδώ οι πεμπτοφαλαγγίτες ήταν και είναι ακροβολισμένοι στο κράτος μη κράτος,  τα κόμματα μη κόμματα, στον τύπο, στα πανεπιστήμια. Ο Νίκος Πουλαντζάς θα είχε πολύ υλικό για να εμβαθύνει τις έρευνες του για το κράτος. Θα συναντούσε όμως πολλούς  ψευτοαριστερούς πεμπτοφαλαγγίτες.
Καμμιά φορά η ιστορία όταν σε δικαιώνει σε κάνει εγωιστή. Δεν είναι μάλιστα κακό σε ορισμένες συνθήκες όπως τις εγχώριες να προβάλεις αυτόν τον εγωισμό, την υπερηφάνεια. Για τις εξελίξεις στην Μικρά Ασία δεν δικαιώθηκαν οι υποθέσεις κανενός Think Tank ή πανεπιστημίου στις Η.Π.Α., το Παρίσι, το Βερολίνο, την Ρώμη, την Μόσχα και τα εδώ παραρτήματα τους.
Δεν είδαμε να δικαιώνονται τα εδώ ιδρύματα, πανεπιστήμια κλπ.
Ένα ίδρυμα είδε τις αναλύσεις, τις υποθέσεις του να δικαιώνονται. Δεν είχε μάλιστα ούτε έξωθεν και έσωθεν εξαρτήσεις και  χορηγούς.
H George and Olga Charalambidis Foundation.

Εγώ βέβαια προσωπικά για όλη αυτή την ηθική, διανοητική και πολιτική δέσμευση μου με τις ανθρωπιστικές αξίες δεν μπορώ να επισκεφθώ τις Η.Π.Α. και την Τουρκία της Μικράς Ασίας. Αυτό όμως αποτελεί τιμή για μένα. Δέστε την επιστολή μου προς τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, πως τον έλεγαν, μετά την περιπέτεια μου στην πόλη του Ομπάμα το Σικάγο. Γιατί δεν την διδάσκουν στα σχολεία. Τι λέει ο Υπουργός Παιδείας  κ. Μπαλτάς ή ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ξυδάκης; Πρόκειται για ένα μάθημα ενός ανθρωπιστικού παραδείγματος. Δεν έχουμε και πολλά τους τελευταίους καιρούς.  Γιατί δεν την διδάσκουν στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών και πολύ περισσότερο στο Κολλέγιο «Ανατόλια» νυν Θεσσαλονίκης και πρώην Μερφιζούντος του Πόντου. Τους μαθητές και καθηγητές του,  τους κρέμασαν στην Αμάσεια την πόλη του Στράβωνα, οι Κεμαλικοί τον Σεπτέμβριο του 1921.


Τετάρτη 10  Ιουνίου 2015


  Polis-agora.blogspot.com Ιστολογίο Μιχάλη Χαραλαμπίδη