Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Παμμακεδονική Συνομοσπονδία - Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ



Είναι ορατό σε όλους τόσο σε επίπεδο περιφερειακό, Ευρωπαϊκό όσο και διεθνές ότι η κρατική οντότητα με πρωτεύουσα την  πόλη των Σκοπίων στα Βόρεια σύνορά μας διανύει μια περίοδο προβληματικότητας και μεταβατικότητας. Αυτό τόσο για τους ειδικούς, όσο και για τους πολίτες ήταν αναμενόμενο.  Είμαστε στο 2017, όχι στο 1990, και η ιστορία έχει διδάξει πολλά σε πολλούς. Έχει διδάξει ή πρέπει να έχει διδάξει πολλά και σε κύκλους εντός της χώρας μας. Αυτοί οι κύκλοι θα είναι θετικό να συγχρονισθούν με την ιστορία με την εξέλιξη της.
    Δεν ήταν και δεν είναι στις προθέσεις, τις επιδιώξεις, τα πιστεύω μας η ακύρωση, η υπονόμευση, ή η λεηλασία της νέας κρατικής οντότητας. Αυτό δεν το θέλουν οι Έλληνες. Αντιθέτως πιστεύουμε ότι εκατέρωθεν των οχθών του Αξιού μπορεί να δημιουργηθεί το πρότυπο της νέας βαλκανικής  συνεργασίας, συνύπαρξης και συμβίωσης. Ένα πολιτειακό πρότυπο που θα σέβεται την ιστορία, την ταυτότητα, τον πολιτισμό  της περιοχής και των διαφορετικών ομάδων που την κατοικούν.  Ιδιαίτερα του ελληνικού μακεδονικού πολιτισμού που χαρακτήρισε και χαρακτηρίζει την περιοχή και τις ταυτότητές της. Έναν εκπολιτισμό που συνέβαλε καθοριστικά στον εξανθρωπισμό και πολιτισμό της ανθρωπότητας. Τι θα ήταν η περιοχή μας και ο κόσμος χωρίς αυτόν τον πολιτισμό;
    Είδαμε πολύ θετικά, με ενθουσιασμό θα προσθέταμε, την ενιαία πρόταση όλων των Παμμακεδονικών Ενώσεων της διασποράς για το όνομα του νέου κρατικού οικοδομήματος:  
’ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ‘’                                                 
Δεν είναι μόνο μια κοινή πρόταση, αλλά εκφράζει  το ειλικρινές μας ενδιαφέρον για το κοινό καλό όλων των ομάδων του νέου κράτους. Με αυτή την πρωτοβουλία των Παμμακεδονικών Ενώσεων θα θέλαμε να συμπορευθούμε σε ένα πεδίο ενός πρωταγωνιστισμού και πρωτοβουλιών. Στην πρόταση αυτή επικεντρώνονταν και επικεντρώνονται  και οι  δικές μας προσεγγίσεις, διαθέσεις,  γνώμες και οραματισμοί για το μέλλον της περιοχής μας. Άλλωστε, κινείται στο πεδίο της αλήθειας, της ειλικρίνειας και όχι της παραχάραξης και της δολιότητας∙ των σταθερών θεμελίων της νέας κρατικής συγκρότησης και όχι των ευθραύστων, επικινδύνων υπονομευμένων εξ αρχής θεμελίων.
    Ποιος επαρκής, έντιμος και ηθικός επιστήμονας, ποιος ηγέτης, ποιος πολίτης οποιασδήποτε χώρας θα συμπεριελάμβανε στο όνομα του νέου κράτους την λέξη «Μακεδονία» χωρίς να έχει την αίσθηση της ενοχής, του αδικήματος της ύβρεως που διαπράττει. ΚΑΝΕΙΣ. Ας μην τρέφουν, επομένως, ψευδαισθήσεις και καταναλώνουν ενέργεια οι εδώ εμπλεκόμενοι σε μικρότητες. Αυτό που κυρίως οφείλει να σημειώσει κανείς, όσον αφορά την πρόταση του ονόματος, είναι όχι μόνο η ονομασία, αλλά το αναλυτικό, το ιστορικό, το ηθικό υπόβαθρο της.
   Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε επίσης, για λόγους  διανοητικής, πολιτικής εντιμότητας και πολιτισμού, ότι η πρόταση αυτή ανήκει στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Διατυπώθηκε στο γνωστό ιστορικό του κείμενο τον Φεβρουάριο του 1994. Περιέχεται στο νέο τόμο «Ελληνική Πολιτική Παιδεία- Η Πολιτική ως ανώτερη Τέχνη».
   Θεωρούμε αυτήν την περίοδο σημαντική περίοδο ιστορικών αποφάσεων. Είμαστε στο τέλος ενός κύκλου και στην αρχή ενός νέου. Πιστεύουμε ότι σήμερα είναι πολύ περισσότερο κατανοητή από όλους η επικαιρότητα, η χρησιμότητα αυτής της πρότασης για το όνομα του νέου κρατικού οικοδομήματος. Όλοι είναι περισσότερο ώριμοι να το κατανοήσουν. Γιατί η πρόταση αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες για νέες σχέσεις συνεργασίας, αλληλεγγύης, αδελφοσύνης ανάμεσα σε όλες τις ομάδες που κατοικούν στα βόρεια σύνορά μας. Ειδικότερα, με τις ομάδες, τα πρόσωπα, τους άνδρες, τις γυναίκες, τις νέες γενεές που μετέχουν και θέλουν να μετέχουν στον ίδιο με εμάς πολιτισμό.
   Με αυτές τις αξιακές και αναλυτικές αφετηρίες θα επιδιώξουμε μία νέα συνομιλία, μία νέα συνάντηση, μία νέα όσμωση με όλους. Είμαστε σίγουροι ότι η ιστορία, η αλήθεια, το δίκαιο και κυρίως οι προσδοκίες όλων, και ιδιαίτερα των νέων γενεών, για ένα διαφορετικό μέλλον της περιοχής θα είναι προωθητικές, ενισχυτικές της προσπάθειάς μας. Η ιστορία και οι νέες γενεές θα μας δώσουν δίκαιο.
.               
                                                            ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
                                                                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΘΗΝΑ, 19/6/2017
                                                                   ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝNΗΣ