Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ - Στο Νέο γύρο των συνομιλιών


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
                                    (μιλώντας στο Ηράκλειο Κρήτης)
                        Στο Νέο γύρο των συνομιλιών:
                            - Πρόταξη του Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία
                            - Οι επισκέψεις των παιδιών στα Μουσεία

    Μια σοβαρή συζήτηση για την Μακεδονικότητα, την Ελληνικότητα, την Οικουμενικότητα,  μια συζήτηση για την Μακεδονία, είναι μια άσκηση Εθνικής και Οικουμενικής Αυτογνωσίας. Κοσμοπολιτισμού θα έλεγα. Αυτό κάνει το βιβλίο.
    Μετά τις μεγάλες δημοκρατικές στιγμές, στιγμές των ελλήνων πολιτών που αντιπροσώπευσαν οι συγκεντρώσεις της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, κόπηκε η φόρα αυτών που είχαν άλλα στο μυαλό τους.
    Έχουν ωριμάσει πλέον οι χρόνοι, οι άνθρωποι, οι θεσμοί. Στον νέο γύρο των συνομιλιών για την λύση του Σκοπιανού η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πει: Αρχίζουμε με το Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία. Είναι το όνομα η λύση που δεν προσβάλει κανέναν. Να σημειώσω ότι στην ανάλυση της πρότασής μου αυτής ποτέ δεν αναφέρθηκα σε ομοσπονδία δομημένη σε γεωγραφικές ζώνες.
    Το δεύτερο πεδίο είναι αυτό της κοινωνίας πολιτών. Γράφω γι αυτό. Θα πρότεινα στα πλαίσια αυτά όσα παιδιά, όσοι μαθητές στην Αχρίδα, το Μοναστήρι, τα Σκόπια, το Νέρεζι, το Γευγελή θεωρούν τον εαυτό τους μακεδόνα, έλκονται και εκφράζονται από το ότι αυτό αληθινά αντιπροσωπεύει, να εισέρχονται δωρεάν κατά τις επισκέψεις τους στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας.