Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ - (Μιλώντας στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Γλυφάδας)


ΕΞΩΠΟΛΙΣ
Είναι γνωστή στους πολίτες η φράση μου «αντί να ενώσετε την Ηγουμενίτσα με την Αλεξανδρούπολη, με τον Βόλο και την Πύλο ενώσατε τα Σεπόλια με την Δάφνη» στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1994. Ήταν η κριτική, η πρόταση μου για την κατανομή των Ευρωπαϊκών πόρων από όλους τους επίσημους των κομμάτων. Σήμερα όμως με αφορμή τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές ήθελα να μείνω στα Σεπόλια. Θα πρότεινα την ανάκτηση του αυθεντικού και ιστορικού ονόματος της περιοχής. Την απόδοση του ιστορικού αυθεντικού ονόματος  στο σταθμό του Μετρό.
Γιατί το προτείνω; Γιατί έτσι θα κατανοήσουμε την παρά την φύση και παρά την Ιστορία χωρογραφική και πολεοδομική εξέλιξη της Αθήνας και της Αττικής. Το έγκλημα.
Τι μαρτυρεί, τι αποκαλύπτει το αυθεντικό ιστορικό όνομα. Ότι εκεί ήταν τα όρια της πόλεως, η συνάντηση του άστεως με την ύπαιθρο. Ήταν η Εξώπολις. Το Σεπόλια είναι μία παραφθαρμένη εκδοχή του Εξώπολις.
Από το Εξώπολις αρχίζει μια σοβαρή επιστημονική και πολιτική συζήτηση για την Αθήνα και την Αττική. Αυτή περιέχεται στο ‘Νέα Αναπτυξιακή Παιδεία. Η Ανάκτηση του Ελληνικού Τρόπου’. Την άρχισα δεκαετίες πριν. Στην Κερατέα, στο Φάληρο το 1994 όπου δεν αποφύγαμε την κακοποίηση του τοπίου ( στο ‘Αναστήλωση Ο Τουρισμός ως Πολιτιστική Οικονομία’).