Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

ΜΙΑ ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑΣ


                                                          Μιχάλης Χαραλαμπίδης
                                          (Μιλώντας στον Δήμο Νέστου)
                         ΜΙΑ ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑΣ
              Τέσσερα νέα Πολεοδομικά και Αρχιτεκτονικά Συστήματα Ποιότητας
Τί σημαίνει η σημερινή συνομιλία μας. Ήρθα για να ξαναπάρουμε την αναπτυξιακή Σκυτάλη της γνωστής σε πολλούς από εσάς Αναπτυξιακής Σκυταλοδρομίας. Κάποιοι την ακύρωσαν. Μιλώ για την νέα πόλη την ΡΩΜΑΝΙΑ. Την μπλοκάρισαν. Αυτούς στις ΗΠΑ τους παραπέμπουν. 
Ήρθα με την εξής πρόταση. Να κάνουμε την Χρυσούπολη – Κεραμωτή μια ενιαία πόλη, με δύο πόλους, δύο κέντρα. Έξυπνους πολεοδόμους θέλει. Θα είναι το ένα από τα τέσσερα πολεοδομικά αρχιτεκτονικά συστήματα ποιότητας που πρέπει να δημιουργηθούν στην Θράκη, την Θρακομακεδονία. Το άλλο είναι τα Άβδηρα του Δημόκριτου. Μίλησα χρόνια πριν στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης. Τα Πολυτεχνεία μας, το προσωπικό τους και το ΤΕΕ είναι πίσω σ’ αυτά τα ζητήματα. Το άλλο είναι η ΜΑΡΩΝΕΙΑ – ΡΩΜΑΝΙΑ. Το τέταρτο οι Μεταξάδες. Από το 2000 έδειξα αυτόν τον νέο πολεοδομικό σχεδιασμό (στο Αγροφιλία). Θα επανέλθω σ’ αυτόν τον όμορφο ιστορικό οικισμό.
Μαζί έχουμε δύο ακόμη ραντεβού. Το ένα άμεσα στην Κεραμωτή με θέμα « πώς οικοδομούμε ένα ποιοτικό τοπικό τουριστικό σύστημα». Το άλλο στην κατεδάφιση του παραπήγματος της ALPHA BANK και των πολεμικών κτιρίων του πρώην ΟΤΕ και της αστυνομίας στην Χρυσούπολη. Θα πρόκειται για πράξη μεγάλης ΗΘΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ. Πανελλήνιου Μηνύματος.
Η ανάπτυξη μίας περιφέρειας, μίας χώρας είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική διανοητικά και πολιτικά, πολυδιάστατη διαδικασία. Έχω μεγάλο σεβασμό προς τους δημιουργικούς ανθρώπους, τους σοφούς. Αποφεύγω αυτήν την λέξη και γιατί ο Πλάτων έλεγε ότι σοφός είναι ο θεός αλλά και γιατί αυτήν την επικοινωνιακή πονηρία για να καλύψουν τις ανεπάρκειές τους οι κυβερνώντες, την έζησαν οι Έλληνες πολλές φορές τις άσχημες εποχές.
Από τον γνωστό ένοικο του Μαξίμου που ήθελε να κόψει τις ελιές και τους προηγούμενους. Χειρονομίες χειραγωγήσεων που αποδείχθηκαν ότι δεν ήταν καθόλου σοφές. Ήρθε όμως ο καιρός το σημερινό σύστημα χώρα να σοβαρευθεί και να εκπολιτισθεί.
Στην περιφέρεια μας πρέπει να δημιουργήσουμε μία νέα ομάδα αναπτυξιακής σκυταλοδρομίας. Σ’ αυτήν εμπλέκονται η Περιφέρεια, οι Δήμοι, ο Υπουργός σας. Ορισμένα που θα σας προτείνω τον αφορούν άμεσα. Εμπλέκονται οι παραγωγικοί πρωταγωνιστές ( στο ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ).
Στον προηγούμενο κύκλο οι σχεδιασμοί μας προκάλεσαν Παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό, Μεσογειακό ενδιαφέρον. Άρχισαν να μας βλέπουν σαν πρότυπο. Ορισμένοι τους μιμήθηκαν. Εδώ τους πολέμησαν.
Θα τους πετύχουμε τώρα. Γιατί η Ιστορία και η Γεωγραφία είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και αυστηρές.

*στην ομιλία αναφέρθηκα στην σημασία του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική-Αμφίπολη-Καβάλα-Αλεξανδρούπολη