Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

ΝΕΑ ΧΑΡΑΞΗ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

(Μιλώντας στον Μαραθώνα)



ΝΕΑ ΧΑΡΑΞΗ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ


Θα αναφερθώ στην ομιλία μου στους άξονες ενός ποιοτικού, τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου. Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι σήμερα ήρθα εδώ για να διατυπώσω από τον ιστορικό Μαραθώνα μία πρόταση μεγάλης σημασίας. Είναι η σχέση Τόπου και Λόγου.

Ήθελα να το κάνω από εδώ. Δύο χιλιάδες πεντακόσια ένδεκα χρόνια από ένα ιστορικό γεγονός που καθόρισε την ανθρώπινη εξέλιξη, τον παγκόσμιο πολιτισμό. Γεγονός πολύ επίκαιρο σήμερα.

Στο “Νέο Ανατολικό Ζήτημα Το Τουρκικό Πρόβλημα Η Ανθρωπιστική Ελλάδα” αναπτύσσω πλευρές της επικαιρότητας του. Δυστυχώς η δημόσια συζήτηση είναι φτωχή, ανύπαρκτη.

Η πρόταση: Νέα χάραξη και κόσμηση της Μαραθώνιας αθλητικής διαδρομής. Μία αθλητική διαδρομή σύμβολο της Παγκόσμιας Οικουμένης.

Μια επιστημονική ομάδα υψηλής επάρκειας θα αναλάβει αυτό το μεγάλης σημασίας έργο.

Δεν θα ήθελα όπως άλλες φορές να βρεθώ αντιμέτωπος με το “δεν γίνεται”. “Δενγινετισμο” το ονόμασα. Το “δεν μπορείς”, “Τον Δενμπορισμό”.

Ως γνωστόν σε δύσκολες συνθήκες πρότεινα πράγματα που θεωρήθηκαν απραγματοποίητα. Και όμως ορισμένα πραγματοποιήθηκαν.

Ακόμη λίγο θα έχτιζα μια νέα πόλη. Την ψήφισε το Κοινοβούλιο με την μεγαλύτερη του πλειοψηφία. Ένας μικρός άνθρωπος την ακύρωσε. Η μικρότητα είναι εμπόδιο στην δημιουργία.

Σκεφθείτε να είχε σήμερα η Ελλάδα μια νέα πόλη στην Θράκη με το όνομα Ρωμανία μάλιστα. Στο “Νέα Αναπτυξιακή Παιδεία η Ανάκτηση του Ελληνικού Τρόπου”. Σκεφθείτε…

Μια πολιτική ηγεσία άξια του ονόματος και του ρόλου της, με συνείδηση της ιστορίας, του μέλλοντος κυρίως, θα ολοκλήρωνε και τα 42 χιλιόμετρα της Μαραθώνιας διαδρομής. Αλλά σας λέω. Αν πετύχουμε τα είκοσι χιλιόμετρα νέας χάραξης, έστω τα δέκα χιλιόμετρα, ακόμη και τα πέντε θα έχουμε πετύχει. Γιατί η Παγκόσμια εικόνα θα είναι πλέον αυτή της φιλοκάλου, όμορφης, κοσμημένης αυτής διαδρομής.

Αυτή που θα βρίσκεται σε αρμονία με το ιστορικό γεγονός, με την μνήμη των πρωταγωνιστών, την Ελληνική αισθητική, την μνήμη της ανθρωπότητας.

Το σημερινό τοπίο του Μαραθώνα, του Μαραθώνιου Άλσους, της αθλητικής διαδρομής (ένας άσχημος αυτοκινητόδρομος) όχι μόνο δεν βρίσκεται σε αρμονία με το φαντασιακό, την εικόνα που έχουν για τον τόπο οι ξένοι επισκέπτες, οι προσκυνητές του, οι ίδιοι οι μαραθωνοδρόμοι αλλά προσβάλει το ιστορικό γεγονός, την χώρα, τον θεσμό.

Θα δημιουργήσουμε ένα πρότυπο ομορφιάς του αυθεντικού, μητρικού, πατρικού Μαραθώνιου δρόμου το οποίο θα έχει μιμητές Παγκοσμίως.

Ας κάνουμε επιτέλους κάτι μεγάλο, υψηλό και όμορφο στην Ελλάδα. Κάθε ευγενής άνθρωπος θα είναι φίλος αυτής της ιδέας. Θα είναι επί πλέον ένα πολύ καλό παράδειγμα σύγχρονης ανάπτυξης.


Βοηθήματα:

- Αναστήλωση ο Τουρισμός ως Πολιτιστική Οικονομία

- Για το Συμβολικό Κεφάλαιο στο “Ελληνική Πολιτική Παιδεία Η Πολιτική Ως Ανώτερη Τέχνη”

- “Τοποφιλία και Τοποφαγία στην Αττική” Στο “Νέα Αναπτυξιακή Παιδεία η Ανάκτηση του Ελληνικού Τρόπου”