Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΘΡΑΣΥΤΗΤΑ

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΘΡΑΣΥΤΗΤΑ


Το σχέδιο και ο τεσσαρακονταετής περίπου 1985 – 2023 διανοητικός και πολιτικός Αγώνας μου, για ένα κάθετο ποιοτικό, αναπτυξιακό άξονα, επομένως οδικό και σιδηροδρομικό, με αφετηρία την Νέα Πόλη στην Θράκη (Ρωμανία), Αλεξανδρούπολη – Βάρνα – Κωνστάντζα – Οδησσός, συγκέντρωσε ως γνωστόν το ενδιαφέρον πολλών Πολυτεχνικών Σχολών στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Κούβα, την Αργεντινή.

Μια μεγάλη στιγμή του ήταν η υιοθέτησή του με την μεγαλύτερη πλειοψηφία που υπήρξε ποτέ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τον Απρίλιο του 1997. Το ακύρωσε ένας μικρός ένοικος τότε του Μαξίμου. Ο γνωστός. Το σχέδιο αυτό επανέφερα σε κάθε Κυβερνητική αλλαγή. Όπως και στην τελευταία. (Στα βιβλία μου Πόλεων και Τόπου Παιδεία – Νέα Αναπτυξιακή Παιδεία – Το Ποντιακό Ζήτημα Σήμερα).

Τελευταία στην ομιλία μου το 2021 στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου.

Αυτό λοιπόν το Οικοδόμημα αποτέλεσε στόχο κλοπής ενός πονηρού “Καθηγητή” και “Πολιτευτή”, όπως διαπίστωσα στο κείμενο με τίτλο: Ένα όραμα για την Αλεξανδρούπολη (Εφημερίδα Καθημερινή).

Με την γίδα στην πλάτη δηλαδή.

Πολλές υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς για την διανοητική, κατσαπλιάδικου τύπου κλοπή.

Μία είναι η ολοκληρωτική, καθεστωτική νοοτροπία μιας νεόπλουτης, ανασφαλούς πολιτικά Ν.Δ. η οποία είναι έκδηλη πλέον.

Πριν καιρό εκφράστηκε απερίσκεπτα, προσχεδιασμένα, μετά σπουδής, ως πλασιέ των Αμερικανικών F-16 προς τους ρατσιστές της Άγκυρας. Όπως ο Νορβηγός.

Την στιγμή μάλιστα που ο Μενέντεζ και ο Ζεμενίδης αγωνίζονταν να επιβάλουν, αρχές, αξίες, τον νόμο, το δίκαιο, την ειρήνη στην περιοχή.

Το ερώτημα είναι από πού αντλεί αυτήν την θρασύτητα. Ούτε η ιστορία, ούτε η επιστημονική και διανοητική του παραγωγή είναι σοβαρή, ώστε να του το επιτρέπει. Βέβαια άνθρωποι αυτών των χαρακτηριστικών, της ηθικής και διανοητικής επάρκειας, δεν είναι θρασείς.

Μήπως ο Πρόεδρος της Βουλής, η Κυβέρνηση, η Πρυτανεία της Παντείου, πρέπει να τον μαζέψουν;

Αλλοίμονο αν αυτό είναι το πρότυπο προς μίμηση για τους Φοιτητές του Παντείου.

Εξ άλλου αυτός δεν είναι ο Ελληνικός τρόπος. Είναι τρόπος βαρβάρων όπως έλεγαν οι προπαππούδες μας και ο Κρής, Γεώργιος ο Τραπεζούντιος στην Φλωρεντία της Αναγέννησης.

Έχω γράψει για αυτό.

Το σχόλιο μου αυτό γράφθηκε στην Αίγινα πριν την επανεμφάνιση αυτού του ατόμου για την συνθήκη της Λωζάνης.

Επέλεξα να μην το αλλάξω.



Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Αιξώνη, Ιανουάριος 24