Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ

 Μετάφραση της αναφοράς Ιταλικής δημοσιογραφικής σελίδας και καναλιού:

ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ, ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ - ΙΤΑΛΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)
ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ, Η ΚΑΛΑΒΡΙΑ ΗΤΑΝ Η ΒΑΘΙΑ ΕΛΛΑΔΑ. Η ΑΝΑΜΝΗΣΗ, ΑΚΟΜΗ ΕΝΤΟΝΗ, ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΒΙΜΠΟ ΒΑΛΕΝΤΙΑ, ΟΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ.
Η επίσημη ανακοίνωση, όπως βλέπουμε από τις εικόνες, δόθηκε από την ελληνική τηλεόραση και γρήγορα εξαπλώθηκε και στην Ιταλία, ειδικά στην Καλαβρία όπου είχε φίλους και θαυμαστές και όπου επέστρεφε συχνά. Πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 73 ετών ο Έλληνας διανοούμενος Μιχάλης Χαραλαμπίδης.
Διανοούμενος και πολιτικός, είχε συμμετάσχει στην επταμελή ομάδα που συνέταξε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, όταν η Ελλάδα βρισκόταν ακόμη υπό τη δικτατορία των στρατιωτικών. Το 1994, το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρότασή του να αναγνωριστεί η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Πόντου.
Υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα των Λαών και την Απελευθέρωση, μέλος της διεθνούς ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ερευνητής στο Ίδρυμα Μεσογειακών Σπουδών.
Ήταν ιδιαίτερα δεμένος με την Ιταλία και την Καλαβρία πάνω από όλα. Ονόμασε τον εαυτό του «Έλληνας Ιταλός».
Είχε αφήσει το στίγμα του στο Vibo Valentia και λίγες μέρες πριν από τον ξαφνικό θάνατό του, είχε μιλήσει με τους φίλους του από τη Vibo Valentia για να σχεδιάσουν την επιστροφή του στην πόλη.
Η εμπειρία του Vibo τον είχε ικανοποιήσει όταν, ως καλεσμένος στις αίθουσες CEV στο Palazzo Gagliardi, ήταν ο πρωταγωνιστής μιας πολυσύχναστης συνάντησης με έντονα θέματα.
Κατά τη γνώμη του, η Μεσόγειος είναι το λίκνο του πολιτισμού. Ο δυτικός πολιτισμός γεννήθηκε στην Ελλάδα και επεκτάθηκε μέσω της Magna Graecia σε έναν βαθύ και άρρηκτο δεσμό που κάνει την Καλαβρία βαθιά Ελλάδα.
Μια έντονη συζήτηση εκείνο το βράδυ στο Palazzo Gagliardi του οποίου η μνήμη παραμένει έντονη ανάμεσα στους παρευρισκόμενους που γοητεύτηκαν από τον τρόπο παρουσίασης αυτών των ιδεών για μια περιοχή που λανθασμένα θεωρείται «περιφέρεια». Ιδέες και έργα που δεν πρέπει να χαθούν με τον πρόωρο θάνατό του.
* Η φράση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, «Είμαι Έλληνας Ιταλός» αποτυπώνει έξοχα τη χιλιετή ιστορία και τη βαθιά σύνδεση μεταξύ δύο περιοχών που αντιπροσωπεύουν το λίκνο της Δύσης.