Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Μιλώντας* στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής
Στο Διεθνές Συμπόσιο με θέμα
«Τρεις γενοκτονίες μια στρατηγική»

ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Οι γενοκτονίες των αυτοχθόνων Λαών της Μικράς Ασίας είναι κύρια Γυναικοκτονίες. Η συνέχεια της επίθεσης ενάντια στη γυναίκα του άλλου εκφράζεται σήμερα στο πρόσωπο της Κούρδισας. Τη νέα σεξουαλική λεία πολέμου. Εκφράζεται στα πρόσωπα των γυναικών του Σαββατου. Τις μάνες, αδελφές, φίλες, τις αγαπημένες, τις συζύγους τω Αγνοουμένων Ασσυρίων, Τούρκων, Κούρδων, Ποντίων, Αράβων, Λαζών που συγκεντρώνονται κάθε Σάββατο στη γνωστή πλατεία της Κωνσταντινούπολης. Δυστυχώς εδώ ως εκπροσώπηση των γυναικών επεβληθήκαν οι γλάστρες της τηλεόρασης, των αντιπεριοδικών, των κομμάτων μη κομμάτων. Πουθενά στην Ευρώπη δεν παρατηρείται μια τόσο θλιβερή, κωμική και επαρχιώτικη εικόνα. Έτσι για πολλούς λόγους προσωπικούς και ιστορικούς και με αφορμή τις Δημοτικές εκλογές προτείνω το εξής. Να ψηφίσετε ως Δημάρχους στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, τα Χανιά, παντού, αυτούς και αυτές που θα δώσουν σε πλατείες το εξής όνομα : Πλατεία των Γυναικών του Σαββάτου. Γιατί; Για τον εξανθρωπισμό μας. Για να υμνήσουμε τη ζωή και να μην ανεχόμαστε το θάνατο. Η ανοχή του μηχανισμού που επί δεκαετίες παράγει αγνοούμενους είναι βαρβαρότητα, είναι ύμνος στο θάνατο.
Για να απαντήσουμε στον μειοψηφικό εγκάθετο συνασπισμό του ρατσισμού που θέλει να δώσει στους δρόμους μας ονόματα τεράτων. Το όνομα του Κεμάλ Ατατούρκ. Για να κάνετε επιτέλους, ως άνθρωποι και ως πολίτες, κάτι ανθρωπιστικό, προοδευτικό, έξυπνο, φρέσκο, αναγεννητικό. Αρκετά με τον κονφορμισμό, τον αριβισμό, τον καριερισμό, τη σκουριά. Χρόνια έχετε να κάνετε κάτι ωραίο. Για να επαναφέρουμε την αισθητική και πνευματική ομορφιά στις πόλεις μας. Να ανακτήσουμε την έννοια της πλατείας, της Αγοράς.
Να γεμίσουμε την Ευρώπη, τη Ρώμη, τη Φλωρεντία, τη Βενετία, το Παρίσι, το Βερολίνο, τη Στοκχόλμη, την Πράγα, τη Σόφια, το Εριβάν με πλατείες των Γυναικών του Σαββάτου.

Ολόκληρη η εισήγηση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη θα δημοσιευθεί προσεχώς σε βιβλίο.
Γλυφάδα, 19.09.2010
Ιστοσελίδα Μιχάλη Χαραλαμπίδη : polis-agora.blogspot.com