Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ



















ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

polis-agora.blogspot.com

ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

(Για τον ομαδικό τάφο του Ερζερούμ)

Ντό εγέντανε και οί Σανταίοι

τ’ εμόν οί γειτονάδες

ατείν ταφεία εγόμωσαν

σ’Ερζερούμ τι τοβάδες

Μια μειοψηφική, προερχόμενη από την Ασία ομάδα ληστών μετέτρεψε την Μικρά Ασία σε ένα απέραντο Νεκροταφείο ανθρώπινων υπάρξεων, πολιτισμών, θρησκειών, πόλεων, έργων τέχνης.

Η περιοχή του Ανθρωπισμού, της Humanitas όπως την ονόμαζε ο Κικέρων μεταλλάχθηκε σε περιοχή βαρβαρότητας. Γράφω για τις βαθιές ρίζες αυτής της Humanitas στο βιβλίο μου «Το Μικρά Ασία Ενώνει. Το Τουρκία Εκβαρβαρίζει».

Αν είχαμε Ελληνικό Κράτος και Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας θα διδάσκονταν στα σχολεία. Εδώ διδάσκουν, προπαγανδίζουν τον Κεμαλικό ρατσισμό.

Το Κράτος είναι δορυφορικό, «Εθνικόφρων». Αυτό λέει η Επιστήμη. Αυτή απουσιάζει από τα σχολεία, τα πανεπιστήμια. Δυστυχώς «Εθνικόφρων» είναι και η Αριστερά.

Το πνεύμα του Τόπου της Μικράς Ασίας ως έκφραση ζωής αντικαταστάθηκε από το πνεύμα του τόπου ως έκφραση ρατσισμού, γενοκτονίας των αυτόχθονων, θανάτου. Οι νεκροί όμως όπως αυτοί του Ερζερούμ (πόλη των Ρωμιών στην Αραβική) επιστρέφουν, Ανασταίνονται, ζητούν σεβασμό, επιτύμβιες στύλες, Μνημόσυνο, Σήμα.

Είναι κοντά η στιγμή που τα μνημεία του θανάτου του Κεμαλοισλαμικού ρατσισμού θα αντικατασταθούν από τα Μνημεία της Ζωής. Από την Θεσσαλονίκη έως την Γκουέρνικα του Πόντου την Σάντα.

Το Ερζερούμ, την Αμάσεια, την Αμίδα, το Ντερσίμ την Πέργαμο την Σμύρνη, την Ανί. Κυρίως στο Τσεβισλίκ νότια της Τραπεζούντας το προδρομικό του Άουσβιτς στρατόπεδο εξόντωσης.

Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη polis-agora.blogspot.com