Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

(Μιλώντας στην Λιβαδειά)


Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ



Όλη αυτήν την περίοδο η Πολιτική ευτελίσθηκε, εκφυλίσθηκε, καταργήθηκε γιατί περιορίσθηκε, υπήρξε μόνον ως Κρατικό γεγονός, ως Κρατική Θέση αιωνόβια μάλιστα, ως τηλεκρατικό γεγονός. Ευτελίσθηκε και εκφυλίσθηκε γιατί περιορίσθηκε στην ψήφο.

Όταν μάλιστα είχε υπονομευθεί η διαδικασία ανάδειξης των αντιπροσωπεύσεων διαμέσου της καθολικής ψηφοφορίας. Η συνειδητοποίηση αυτής της υπονόμευσης από τους πλέον πολιτικοποιημένους πολίτες προκάλεσε, προκαλεί την αποχή, το κανένας. Κατάλαβαν ότι δεν λειτουργεί η Δημοκρατία. Ότι αποφασίζουν, ψηφίζουν οι SIEMENS και CIA όπως ομολόγησε χωρίς να κληθεί να ολοκληρώσει την απολογία του ο Τσουκάτος. Δήλωσε ότι δεν θα γίνει Ιφιγένεια. Είναι αυτό επιτρεπτό στις Δημοκρατίες;

Η πολιτική εκφυλίσθηκε γιατί η ίδια ψήφος έγινε ψήφος διαμαρτυρίας, ψήφος ΚΑΤΑ. Όχι ψήφος ΥΠΕΡ, δηλαδή ψήφος ένταξης, αποδοχής, στήριξης και συμμετοχής σε ένα σχέδιο, σε ένα πρόγραμμα, σε μεγάλες ιδέες, σε οράματα μικρά και μεγάλα, Περιφερειακά, Εθνικά, Ευρωπαϊκά.

Ακόμη και τώρα παρατηρώ αυτήν την νεύρωση της ψήφου, «τι θα ψηφίσουμε», την πρόταξη της νεύρωσης και όχι ενός βαθύτερου προβληματισμού μετά τον καταστροφικό κύκλο ο οποίος είχε σε μεγάλο βαθμό την συγκατάθεση σας. Ακολουθήσατε το ΑΝΤΙΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, «του ελάτε να τα φάμε», όπως και άλλα αντιπαραδείγματα. Πόσες φορές ψηφίσατε χειραγωγούμενοι, κατευθυνόμενοι από την τηλεκρατία, την γκαλοποκρατία, τις πολιτικές φούσκες εκτός από τις οικονομικές του χρηματιστηρίου. Μετά οι φούσκες έσπαζαν, αποκαλύπτονταν η κενότητα, η απάτη και βρισκόσασταν διαψευσμένοι, προδομένοι αλλά και ένοχοι. Τώρα σας προτείνουν νέες πολιτικές φούσκες Κομμάτων μη Κομμάτων, Κομμάτων στιγμιαίων τηλεοπτικών ανακοινώσεων ή παρουσιών. Ή μη Κομμάτων ταμείων, με δανεικά λεφτά (δανεικά και αγύριστα) του Κράτους. Η μη Κομμάτων πρώην Ενόχων τα οποία δημιουργούνται εν μια νυκτί. Που με την νέα ταμπέλα θέλουν να αποβάλουν την ενοχή, να γίνουν, να παρουσιασθούν ως κριτές όταν είναι υπόλογοι. Φλυαρούν για την Ανάπτυξη όταν δεν ξέρουν τι είναι. Άλλοι αντιπολιτεύονται πληκτικά και μονότονα ως διαμαρτυρία, ως διαρκείς παρελάσεις παρά πολιτικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτά όμως δεν είναι Πολιτική, αυτά δεν είναι πολιτικά κόμματα. Περιγράφω στο βιβλίο μου αυτόν τον εκφυλισμό. Αυτά είναι η συνέχεια της «πολιτικής» ως Απάτη που μας οδήγησε εδώ.

Ο δρόμος, ο δημιουργικός, σταθερός, με διάρκεια δρόμος, είναι η ανάκτηση της έννοιας, των λειτουργιών, των αυθεντικών πεδίων και χαρακτηριστικών της πολιτικής. Μετά την απωθητική εικόνα της εκφυλισμένης εκδοχής της αποδεικνύεται ότι υπάρχει δημόσια ανάγκη ενός μαθήματος του τι είναι πολιτική. Ανάγκη ανακάλυψης της πολιτικής στην χώρα που γεννήθηκε.

Σε αυτό το πεδίο κρίνεται η πορεία της χώρας, το μέλλον της, ο Νέος Ιστορικός Κύκλος. Στον προηγούμενο ιστορικό κύκλο η ιστορία, η γεωγραφία όπως έλεγα ήταν μαζί μας. Η πολιτική δεν ήταν, γιατί δεν υπήρχε. Η ιστορία είναι πάλι μαζί μας. Την πολιτική, την καλή πολιτική πρέπει να ανακαλύψουμε, να ανακτήσουμε ώστε να συγχρονισθούμε με τις δυναμικές της ιστορίας.

Αυτό είναι υπόθεση της νέας Κοινωνίας Πολιτών, που την αποτελούν όσοι έμειναν ζωντανοί, ειλικρινά μετανοιωμένοι, ενηλικιωμένοι, από τον προηγούμενο κύκλο αλλά κυρίως οι νέοι άνθρωποι όχι ως αγανακτισμένοι αλλά ως δημιουργοί και ως πολίτες.

Ο νέος Ιστορικός Κύκλος απαιτεί μια νέα κοινωνία Πολιτών και Δημιουργών.

Είναι υπόθεση ΒΗΜΑΤΩΝ ΛΟΓΟΥ όπως ο σημερινός εδώ στην Λιβαδειά. Εργαστηρίων, Αργαλειών όπως είχατε κάποτε νέας πολιτικής παιδείας που ανθίζουν σε όλη την Ελλάδα.

Επιστρέφει το Κύρος, η Ελκτικότητα, η εξυπνάδα, γιατί υπήρξε και υπάρχει πολύ βλακεία, η χαρά αλλά και η ηθική της Πολιτικής.



Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη