Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ στην εφημερίδα Ευρωπολίτης- Γερμανίας



Από την μεγάλη πορεία για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας στο Κέντρο της Πόλης Στουτγκάρδης Γερμανίας.

Демонстрация за признание Понтийского геноцида в центре города Штутгарт в Германии, 2012 г.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ


ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ


  1. Η 19η Μαΐου είναι η ημέρα ανάκτησης της αξιοπρέπειας των Ποντίων, των Ελλήνων γενικότερα. Επί δεκαετίες οι Έλληνες έζησαν μέσα στην υποκρισία, στο ψέμα, στην λήθη, στην Κεμαλολαγνία. Όταν την δεκαετία του 80’ με ρωτούσαν τι είναι η 19η Μαΐου απαντούσα. Είναι η νίκη της αλήθειας επί του ψέματος, της ζωής επί του θανάτου. Ο αγώνας μας όμως είναι ευρύτερος. Είναι μέρος του αγώνα των λαών της Μικράς Ασίας για τον εκδημοκρατισμό της. Μόνο μια δημοκρατική Μικρά Ασία θα αναγνωρίσει τις γενοκτονίες και δεν θα γνωρίσει άλλες. Όπως αυτήν των Κούρδων τις τελευταίες δεκαετίες.


  1. Το ζήτημα της διατήρησης της ταυτότητας των Ποντίων στην Ελλάδα και τον Πόντο απαιτεί μια άλλη προσέγγιση, μια επαναπροσέγγιση. Αναφέρομαι σε αυτό το ζήτημα στο τελευταίο μου βιβλίο με τίτλο «ΤΟ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΕΝΩΝΕΙ – ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΒΑΡΒΑΡΙΖΕΙ – Πόντος η Επιστροφή μιας Πανάρχαιας Ταυτότητας». Θα το παρουσιάσω στο κέντρο της πόλης της Στουτγκάρδης την 3η Οκτωβρίου. Είναι η ομιλία μου που επρόκειτο να γίνει την 20η Μαΐου και ακυρώθηκε λόγω του ότι επενέβησαν κάποιοι λύκοι. Τελικά οι αρχές της Στουτγκάρδης κατανόησαν ότι η παρέα με τους λύκους κάνει κακό. Δέστε την επιστολή μου στον Γερμανό Πρέσβη στην Αθήνα.


  1. Λαοί που υπέστησαν γενοκτονίες παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη δυναμική, ένα μεγάλο ενδιαφέρον για την επιβίωση της ομάδας, αγωνία για τον άλλον αν επέζησε ή χάθηκε. Από εκεί προέρχεται «το τεμέτερον», ημέτερος δηλαδή. Αν όμως μιλήσουμε σοβαρά για την ενότητα των Ποντίων σε στόχους, σκοπούς, αξίες, ιδανικά από το 1996 μέχρι το 2011, θα παρατηρήσουμε ότι αυτή δεν υπήρξε. Γιατί οι αδύνατες αντιπροσωπεύσεις των Ποντίων ελέχθηκαν, χειραγωγήθηκαν από κομματικούς μηχανισμούς, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. και υπονομεύθηκε ο αγώνας μας. Η λεγόμενη αριστερά ήταν εχθρική προς το Ποντιακό κυρίως λόγω βλακείας. Αν δεν αντιστεκόμουν το δίδυμο Σημίτη – Γιωργάκη θα είχε καταργήσει την 19η Μαΐου. Αυτοί όμως οι μηχανισμοί κατέρρευσαν και οι Πόντιοι αλλά και οι Έλληνες θα ξαναβρούν την ενότητα και προπάντων την αξιοπρέπεια τους. Η αξιοπρέπεια είναι προϋπόθεση της ενότητας.


  1. Όταν μελετήσει κανείς τις εξελίξεις στην Μικρά Ασία τότε συνειδητοποιεί ότι η επερχόμενη Άνοιξη των Λαών της τροφοδοτείται από ένα ρεύμα ανθρωπιστικών ιδεών. Μιλώ στο βιβλίο μου για αυτό. Η εναλλαγή Σουλτάνων βρίσκεται στο τέλος της. Οι αυτόχθονες λαοί της θέλουν την Πολυκεντρικότητα και την Δημοκρατία, όπως έγινε στην Ισπανία μετά τον Φράνκο. Οι λαοί διαμορφώνουν σχέσεις καθολικής φιλίας. Είδατε την παρουσία του δημοκράτη Τούρκου Αλί Ερτέμ, τους Αρμενίους, τους Ασσυρίους, τους Τσερκέζους στην πορεία της Στουτγκάρδης. Όχι σχέσεις διμερούς φιλίας του Τουρκικού Κράτους και του δορυφορικού Ελλαδικού Κράτους. Αυτό θυμίζει την φιλία Χίτλερ και Μουσολίνι ενάντια στους λαούς της Ευρώπης.


  1. Αν από το 1997 δεν υπήρχαν Κομματικές Κυβερνητικές Παρεμβάσεις, υπονομεύσεις σήμερα το Ποντιακό θα ήταν στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Πολιτική ημερήσια διάταξη. Αυτό ήταν το ένα πεδίο. Στο άλλο πεδίο η ιστορία λέει ότι οι ίδιοι οι Πόντιοι δεν έδειξαν την απαιτούμενη ευθύνη, ωριμότητα και συνείδηση. Δέχθηκαν να χειραγωγηθούν. Η Ευρώπη περιμένει τους Πόντιους από τη δεκαετία του 90’, από το 2000, το 2004. Είδα το πόσο θετικά αντιμετώπιζαν οι Γερμανοί πολίτες την χθεσινή πορεία στο κέντρο της Στουτγκάρδης. Όπως και οι Κούρδοι καταστηματάρχες. Πιστεύω ότι τώρα οι Πόντιοι όντας ελεύθεροι από τους μηχανισμούς που τους καθήλωναν θα είναι παρών στο ραντεβού με την Ευρώπη. Οι Έλληνες θα έλεγα. Γιατί η Ευρώπη είναι μια πολύ Ελληνική υπόθεση. Ασχέτως αν αυτό δεν το γνωρίζει ένας αγράμματος και ανίκανος πολιτικός λεγόμενος κόσμος ο οποίος αποσύρεται, απολύεται αφού προκάλεσε τεράστιο κακό. Το μέλλον όμως και η ιστορία είναι μαζί μας.