Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ - ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΝΑ ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΑΝΕΝΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΘΗΡΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ




Μιλώντας στην Θήρα σε εκδήλωση της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών  Προϊόντων
ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ



Πριν έξι χρόνια είχα μια αγωνιώδη και αποφασιστική συνομιλία για την σωτηρία των αυτόχθονων οίνων της Θήρας με τον πρόεδρο της Ένωσής σας Μάρκο Καφούρο. Τότε στην 5η έκδοση της «Αγροφιλίας» πρόβαλα φωτογραφικά το «Αυτόχθονοι οίνοι Σαντορίνης». Το Ασύρτικο  που σήμερα είναι σήμα κατατεθέν της Θήρας και κάνει παράλληλα ένα παγκόσμιο ταξίδι, σώθηκε από το επαρχιώτικο ρεύμα της καμπερνοποίησης του Ελληνικού Αμπελώνα. Σας προτείνω τον Νοέμβριο του 2017 ή του 2018 να καλέσουμε, να φιλοξενήσουμε στη Θήρα τα διάσπαρτα ανά την Μεσόγειο και τον Εύξεινο χαμένα παιδιά του Διονύσου. Να επανενώσουμε τον Ελληνικό Ιστορικό Αμπελώνα. Μια μεγάλη στιγμή, μια μεγάλη πρόταση, ιδέα, που θέλει προστασία.
Ο Αγώνας όμως σήμερα έχει ταυτόχρονα ένα άλλο Αισθητικό μέτωπο. Αυτό της σωτηρίας, της προστασίας του Ιστορικού πολιτισμικού τοπίου της Σαντορίνης από ένα τοποφαγικό πρότυπο – αντιπρότυπο, από την μουντζούρα και τους μουντζούρηδες όπως γράφω στο «ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ». Είμαστε συναθλητές ενός μεγάλου, ιστορικής σημασίας  αγώνα, ενός ιστορικού κινήματος. Πρώτο βήμα η αποκατάσταση του μοναδικού αλλά αγνοούμενου θεάτρου της αρχαίας Θήρας, της ελληνιστικής Θήρας.
Οφείλουμε να οργανώσουμε αρχικά στη Θήρα μια Εθνική Διάσκεψη για το Ελληνικό Τοπίο. Η δεύτερη διάσκεψη θα γίνει στην Αθήνα, την Αττική. Έχουμε να κάνουμε πολλά μαζί – συναθλητικά με τις νέες γενιές τον 21ο αιώνα.