Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Μιχάλης Χαραλαμπίδης - ( μιλώντας στην Θεσσαλονίκη ) ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΣΟΥ



                           


Τόσο η Άγκυρα όσο και η Αθήνα οφείλουν να κατανοήσουν για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία ότι έχουν να κάνουν τους λογαριασμούς τους με τις μορφές που παίρνει σήμερα το Ποντιακό Ζήτημα. Ο τόπος και αρκετά εκατομμύρια ανθρώπων. Περισσότερα από αυτά των Κύπριων αδελφών μας.
    Η δική μου προσέγγιση από την δεκαετία του ’80 ήταν ότι το Ποντιακό δεν είναι ένα ζήτημα του παρελθόντος αλλά του μέλλοντος. 
Ο ρόλος  της πολιτικής και της επιστήμης είναι να προβλέπει. Ο μεγάλος όμως σύμμαχός τους είναι η ιστορία. Είναι η ιστορία που θέτει το Ποντιακό Ζήτημα. Θέτει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στην ευρωπαϊκή, την διεθνή πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σήμερα δεν θα μιλήσουμε γι’ αυτά.
    Νομίζω όμως με αφορμή την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν μπορούν να τεθούν εκτός του πρωτοκόλλου εκτός της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης, στις προσωπικές στιγμές – γίνονται αυτά στις διεθνείς σχέσεις και την διπλωματία – τα εξής:
   − Η απελευθέρωση του Γιάννη−Βασίλη Γιαϊλαλί. Είναι φυλακισμένος γιατί ως κομάντο του τουρκικού στρατού στην Κουρδία ανακάλυψε και έκφρασε δημόσια την ελληνική του ταυτότητα. Στην πατρίδα μου την Θράκη δεν έχουμε μουσουλμάνους πολιτικούς κρατούμενους. Στον Πόντο έχουμε πολλούς.
   − Μία φιλική συμβουλή για την απομάκρυνση από την πόλη της Κερασούντας του μνημείου του μεγάλου σφαγέα των Ποντίων του Τοπάλ Οσμάν. Η Γερμανία την οποία ο τούρκος πρόεδρος συχνά καταγγέλλει δεν έχει μνημεία του Άϊχμαν. Όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι ο ίδιος ο Κεμάλ αφού χρησιμοποίησε στην σφαγή τον Τοπάλ Οσμάν διέταξε την εκτέλεσή του.
   − Τέλος  θα μπορούσε να του χαρίσει το βιβλίο μου « Πόντος η επιστροφή μίας πανάρχαιας ταυτότητας » στην τουρκική. Εκεί περιλαμβάνεται η επιστολή μου προς τον Ερντογάν κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα. Τίτλος επιστολής: « Πού είναι 353.000 γείτονές σου Ταγίπ; Γιατί είναι άδεια τα όμορφα νεοκλασικά σπίτια τους στους λόφους της Τραπεζούντας; »    
    Ο Ερντογάν  γνωρίζει την περιοχή. Είναι γείτονας των Ποντίων. Δεν γνωρίζει όμως τί σημαίνει Πόντος και Τραπεζούντα για τον παγκόσμιο πολιτισμό.
    Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που οι Πόντιοι στην Τραπεζούντα, στην Κωνσταντινούπολη, στην Γερμανία εκτός από τα Ευαγγέλια και το Κοράνι διαβάζουν το ΠΟΝΤΟΣ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΙΑΣ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ και το  PONTOS ANTIK BIR KIMLIĞIN GERI DÖNÜŞÜ  στην τουρκική. Είναι η Βίβλος τους σήμερα. Χιλιετίες πριν συστηματοποίησαν στην Αμισό για πρώτη φορά την έκδοση των έργων του Αριστοτέλη.
    Είναι μεγάλο πράγμα να έχεις την ιστορία και τον τόπο με το μέρος σου. Αυτά είναι δύσκολο να τα γενοκτονήσετε Ταγίπ με τους βαλκάνιους κεμαλικούς εγκληματίες φίλους σου.