Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

 Η ΘΡΑΚΙΚΗ ΚΑΙ ΚΩΑΚΗ ΒΑΡΒΑΡΑ

    Για την ΒΑΡΒΑΡΑ στο  "Διαχείριση και Αξιοποίηση Ένυλων και Άυλων

    Πόρων. Παραδείγματα τοπικής διακυβέρνησης".

    Μιχάλης Χαραλαμπίδης, «ΝΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ- Η ΑΝΑΚΤΗΣΗ

    ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ», Εκδόσεις ΣΤΡΑΒΩΝ 

 


    

ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΩ

 

 


 ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΩΑΚΗ

  Υλικά:

 ·         ½ κιλό σιτάρι αποφλοιωμένο

·         1 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες

·         Ψιλοκομμένη φλούδα πορτοκαλιού

·         7 σπυριά ρεβίθια, 7 φασόλια και ό,τι άλλο όσπριο θέλουμε

·         300 γραμμάρια περίπου σουσάμι καβουρδισμένο και αλεσμένο καλά

·         4 κουταλιές ταχίνι

·         Ζάχαρη (όση θέλουμε) ή μέλι

·         Χοντροαλεσμένα καρύδια και αμύγδαλα

·         Ρόδι και κανέλα

 

            Εκτέλεση:

             Αποβραδίς βράζουμε σε αρκετό νερό το σιτάρι, τα όσπρια και τη φλούδα πορτοκαλιού και προς το τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες και λίγο αλάτι. Αφού πάρουν μια – δύο βράσεις ακόμα, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε σκεπασμένη την κατσαρόλα όλο το βράδυ μέχρι να σκάσει το σιτάρι. Το επόμενο πρωί, προσθέτουμε λίγο νερό και ξαναβράζουμε για δέκα λεπτά περίπου. Κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και ρίχνουμε το αλεσμένο σουσάμι και το ταχίνι, αφού πρώτα το διαλύσουμε σε λίγο από το ζωμό και το χτυπήσουμε. Το ρίχνουμε λίγο – λίγο στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας το. Ξαναβάζουμε για δύο – τρία λεπτά στη φωτιά, ανακατεύοντας.

            Σερβίρουμε σε μπολ, ρίχνουμε χοντροαλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα και λίγο καβουρδισμένο σουσάμι, πασπαλίζουμε με κανέλα και διακοσμούμε με ρόδι.

ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΩ

 

 

ΒΑΡΒΑΡΑ   ΘΡΑΚΙΚΗ

 

Υλικά

500 γραμμάρια άσπρο σιτάρι για κόλλυβα καλής ποιότητας

300 γραμμάρια καρύδια 

300 γραμμάρια ξανθή σταφίδα σουλτανίνα

15 τεμάχια ξερά σύκα ολόκληρα

Ζάχαρη όσο γλυκό το θέλουμε από 0 έως 250 γραμμάρια

Κανέλα για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το σιτάρι, το πλένουμε και το μουλιάζουμε για τρεις ώρες. Έπειτα το βάζουμε στην κατσαρόλα να πάρει μία βράση και πετάμε το πρώτο νερό. Συνεχίζουμε το βρασμό σε μέτρια φωτιά προσθέτοντας 2,5 λίτρα ζεστό νερό και λίγο αλάτι (σε κλειστή κατσαρόλα ανακατεύοντας κατά διαστήματα).

Συγχρόνως καθαρίζουμε τις σταφίδες και τις πλένουμε. Πλένουμε και τα σύκα. Σε ξεχωριστή κατσαρόλα βράζουμε τα σύκα και τις σταφίδες μέχρι να μαλακώσουν και να φουσκώσουν.

Όταν βράσει το σιτάρι (θέλουμε ο κόκκος να είναι μαλακός και ολόκληρος), προσθέτουμε τις σταφίδες και τα σύκα καθώς και λίγο από το ζωμό τους (όχι πολύ για να μη σκουραίνει η βάρβαρα). Τα αφήνουμε να πάρουν δύο βράσεις όλα μαζί σε κλειστή κατσαρόλα, και ανακατεύουμε κατα καιρούς, για να μην κολλήσουν. Καθώς έχει αρχίσει να χυλώνει, προσθέτουμε τη ζάχαρη. Όταν το μείγμα χυλώσει αρκετά (είναι δηλαδή και χυλωμένο και ζουμερό) και μπορεί να στέκεται σαν παχύ στρώμα πάνω στο κουτάλι, αποσύρουμε από τη φωτιά. Έχουμε υπόψη μας πως όταν κρυώσει θα πήξει ακόμα παραπάνω. 

Σερβίρουμε σε μπολ προσθέτοντας κανέλα και σπασμένα καρύδια.

Επίσης ανάλογα με τις προτιμήσεις μας μπορούμε να προσθέσουμε άσπρα αμύγδαλα, ρόδι, φέτες μήλου και άλλους ξηρούς καρπούς.

Διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες. 

Συνταγή Όλγας και Ελένης Χαραλαμπίδου, Ευαγγελίας Αμπατζή