Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΦ/ΕΞ. ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

Μιλώντας σε Ρ/Σ της Μακεδονίας – Θεσσαλονίκης ως απάντηση στο ερώτημα ποιόν πίεζε ο Γ. Παπανδρέου να εκφρασθεί υπέρ της διπλής ονομασίας στο Σκοπιανό.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΦ/ΕΞ. ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ


ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟ: ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ


Αυτήν την κρίσιμη για την χώρα περίοδο οφείλουμε να υπερασπισθούμε τις αξίες, τις αρχές, την έννοια των αξιών, τους ανθρώπους που τις υπηρετούν.

Η Ηλεία, η Ολυμπία οφείλει να βραβεύσει, να τιμήσει τον Γ. Ζαφειρόπουλο και να καταδικάσει τους φορείς των αντιαξιών, του σκότους. Ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος αντιστάθηκε στις διαταγές του τότε ΥΠ/ΕΞ Γ. Α. Παπανδρέου να εκφρασθεί υπέρ της διπλής ονομασίας στο Σκοπιανό. Ο Ζαφειρόπουλος φέρνει ως πρόσωπο, μια κληρονομιά αγώνων, αντίστασης του Π.Α.Κ.. Για αυτό αντιστάθηκε, περιφρόνησε τις διαταγές του Γ. Παπανδρέου που μισεί τις μνήμες των αγώνων γιατί δεν συμμετείχε.

Ο Ζαφειρόπουλος αντιστάθηκε, άλλοι δεν αντιστάθηκαν όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατες εξελίξεις.

Ήθελα επίσης να απευθύνω ένα ερώτημα στον Ε. Βενιζέλο όχι ως πολιτικό αλλά κύρια ως ακαδημαϊκό. Όχι μόνο η ιστορία και πολιτική αλλά κύρια η Επιστήμη λέει ότι ο Γ.Α. Παπανδρέου αντιπροσωπεύει μια περίπτωση ολοκληρωτισμού. Ο ίδιος ο Ε. Βενιζέλος υπέστη αυτόν τον ολοκληρωτισμό, τον «διάλογο του καφέ». Η περίπτωση του Γ.Π. οφείλει να προκαλεί το επιστημονικό ενδιαφέρον των Πανεπιστημιακών σχολών, των Φοιτητών και των καθηγητών. Το βιβλίο μου είναι πρόταση για μια επιστημονική, εκτός από την πολιτική, συζήτηση. Διαφορετικά όταν στους νέους ανθρώπους παρουσιάζεις τον ολοκληρωτισμό ως Δημοκρατία, το παλιό ως νέο και το γκρίζο ως πράσινο τότε ρίχνουν πέτρες.

Το ερώτημα μου προς τον Ε. Βενιζέλο είναι το εξής. Γιατί συμμετέχει σε αυτήν την αθλιότητα. Στον εξανδραποδισμό των Ελλήνων και ειδικά του Κόσμου της Δημοκρατικής παράταξης. Η μη συμμετοχή του θα είναι απελευθερωτική για αυτόν τον χώρο και την χώρα.

Τι σχέση έχει αυτό που διαδραματίζεται με την Δημοκρατία και την Αξιοπρέπεια της χώρας. Οι πρώτοι που προσβάλλονται είναι οι πνευματικοί άνθρωποι. Επί πλέον αποτελεί προσβολή για την Δημοκρατική Θεσσαλονίκη η συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στην έκθεση. Η εικόνα παρέπεμπε σε άλλες εποχές που η Δημοκρατία ήταν σε γύψο. Ήμουν τότε στην Θεσσαλονίκη.

Θα καλούσα επίσης ειδικά τους πολίτες της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης να καταψηφίσουν αυτό το στρώμα των καριεριστών υποψηφίων του ΚΚΚΑΣΟΡ που σιωπούν για καίρια ζητήματα όπως αυτό για το οποίο αντιστάθηκε ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος από την Ηλεία.

Πρέπει να ομολογήσω ότι, λόγω μνήμης η στάση του Ζαφειρόπουλου μου ήταν αναμενόμενη. Δυστυχώς όμως στον χώρο αυτό δεν υπάρχουν πλέον ιστορικά υποκείμενα ή ιστορικοί συνομιλητές. Η εικόνα μάλιστα πολλών είναι θλιβερή έως κωμική. Είναι ΚΚΚΑΣΟΡ όπως λέει η ιστορία ΟΧΙ ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Αν υπάρχουν ας το αποδείξουν.

Το 89’ ζήσαμε την τραγωδία. Τώρα η ιστορία επιστρέφει διαφορετικά, ως φάρσα, με τους ίδιους πρωταγωνιστές.


Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη