Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ > “Πολιτική σημαίνει να μπορείς να προβλέπεις"

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ > “Πολιτική σημαίνει να μπορείς να προβλέπεις"

Οι πολίτες της Ρόδου που συμμετέχουμε στη “Πρωτοβουλία Πολιτικού Προβληματισμού Πολιτών Ρόδου” ευχαριστούμε το Μιχάλη Χαραλαμπίδη για την χθεσινοβραδινή ομιλία -διάλεξη του με θέμα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ -Το Τέλος των μεταπολιτευτικών κομμάτων -Οι Δρόμοι της Αναγέννησης

» που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ΕΒΕΔ.

Μεστός
περιεχομένου και δίχως περιστροφές αλλά και ανούσια στρογγυλέματα γωνιών ο πολιτικός του λόγος, έσπρωξε τη σκέψη όλων μας σε μονοπάτια αναζήτησης της κοινωνικής αυτοοργανωσης, της καλλιέργειας πολιτικής παιδείας και της ανάγκης επαναπροσδιορισμού του παραγωγικού μοντέλου του τόπου μας και πρωτίστως του νησιού μας.
Ευχαριστούμε και όλους τους συμπολίτες μας που συμμετείχαν τόσο στη διάλεξη-ομιλία, όσο και στην συζήτηση που ακολούθησε. Μέσα από τον πολιτικό προβληματισμό του κάθε ένα μας ξεχωριστά και την κοινή αγωνία που μας διακατέχει για το μέλλον του τόπου μας, είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουμε να συγκλίνουμε τη σκέψη μας και σε κοινές δράσεις για την ουσιαστική παρουσία και πολιτική έκφραση της Κοινωνίας των Πολιτών, στην οποία όλοι πρεσβεύουμε.
Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε και την Διοίκηση του ΕΒΕΔ για την παραχώρηση της αίθουσας «Γ. Καραγιαννης» και σύντομα θα την καλέσουμε να προγραμματίσουμε την διοργάνωση -από κοινού και με άλλους φορείς και ομάδες πολιτών- ενός τοπικού FORUM για τον επαναπροσδιορισμό του παραγωγικού μοντέλου της Ρόδου, για το οποίο τόσο εμφαντικά μας μίλησε χθες το βράδυ και ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Γιατί πράγματι “Πολιτική και κατ επέκταση οικονομία, σημαίνει να μπορείς να προβλέπεις".
 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Από την ομιλία του στην Ρόδο)



ΕΥΡΩΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ
Η ΡΟΔΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ TEN DAYS IN RODOS
Αν στην μεταπολίτευση εξελίσσονταν όλα καλά, φυσιολογικά θα έλεγα, η Ελλάδα θα διήνυε μια περίοδο αναγέννησης. Θα δάνειζε αντί να δανείζεται. Η Ρόδος θα ήταν πολιτισμικό, οικονομικό κέντρο της Μεσογείου. Θα είχε ανακτήσει τον ιστορικό της ρόλο, την ταυτότητα της. Γνωρίζετε τις σχέσεις της Ρόδου με την Αλεξάνδρεια, την βιβλιοθήκη της. Διευθυντής της ήταν ένας Ρόδιος ο Απολλώνιος. Ο συγγραφέας των Αργοναυτικών. Η Ρόδος δεν είναι Ίμπιζα, Φορμεντέρα. Δεν πρέπει να είναι Sea and Sun και ten days in Rodos. Θα ήταν Κέντρο, Νησί της Τέχνης. Δεκαετίες πριν μίλησα για τα Νησιά, τις Πόλεις της τέχνης στο Αιγαίο. Στο βιβλίο μου για την «Ελληνική Ποιότητα και Ανάπτυξη».
Η Ρόδος, οι Περιφέρειες Αιγαίου, Κρήτης και Κύπρου θα είχαν συγκροτήσει μια Ευρωπεριφέρεια με κέντρο την Μεγίστη, το Καστελόριζο, το στολίδι της Μεσογείου. Το Καστελόριζο θα είχε ανακτήσει τον ρόλο που είχε έναν αιώνα πριν. Θα είχε αναστηλώσει το κατεστραμμένο από Άγγλους και Γερμανούς μέρος της πόλης. Μπορούσε και μπορεί να φιλοξενήσει το ωραιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου. Το φεστιβάλ Μεσογειακού κινηματογράφου όπου οι νέοι σκηνοθέτες και καλλιτέχνες θα συνεχίσουν την παράδοση του αείμνηστου φίλου Κούρδου σκηνοθέτη Γιλμάζ Γιουνέι, του Αγγελόπουλου, του Μαστρογιάννη, του ιταλού σκηνοθέτη της ταινίας Meditteraneo, της σκηνογράφου της ταινίας Θάλειας Ιστικοπούλου.
Αυτός είναι ο ρόλος, οι δυναμικές του Καστελόριζου - από τις αρχές του 90’ μίλησα για αυτές - οι δρόμοι της αναγέννησης, η Πολιτική για το Καστελόριζο, την Μεγίστη όχι η αποστολή Cart Postal. Αυτός είναι ο ρόλος της αληθινής Πολιτικής, των Πολιτών με ‘Π’ κεφαλαίο και των θεσμών που σέβονται τον τόπο τους.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012