Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΝΕΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ




ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Από την ομιλία του στην Θεσσαλονίκη)

L’ AMORE PER LA GRECIA

ΝΕΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ



Θα ήθελα να κάνουμε έναν ύμνο, ένα εγκώμιο στην πολιτική ώστε αυτή να βρει το κύρος, το φωτοστέφανο της. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ομιλίας. Ζήτησα να μην γραφεί η ομιλία σε βίντεο γιατί η ανάκτηση της πολιτικής είναι συνώνυμη της ανάκτησης της συνέλευσης, της Αγοράς, της Εκκλησίας του Δήμου. Αυτά μαζί με τα βιβλία διαμορφώνουν, εκπαιδεύουν τον ολοκληρωμένο πολιτικό άνθρωπο, τον ολοκληρωμένο πολίτη. Αποτρέπουν την ευτέλεια της πολιτικής.
Είναι πλέον ορατό ότι οι εν Ελλάδι συμπολιτεύσεις και αντιπολιτεύσεις είναι γυμνές. Ας αφήσουμε προς το παρόν την υπόλοιπη Ευρώπη. Το πολυδιάστατο εγχώριο κενό μπορεί να καλύψει ένας νέος Μορφωτικός και Πολιτικός Πόλος που θα αξιοποιεί ότι καλύτερο υπάρχει από την πολιτική μας κληρονομιά αλλά κυρίως θα δημιουργεί μια νέα πολιτική παράδοση. Αυτή θα μας απομακρύνει από τον ξυπόλυτο ταλιμπανικού τύπου δεξιοαριστερό μανιχαϊσμό. Με μεγάλη μεθοδικότητα και πονηριά επιδιώκουν να τον επαναπροτείνουν αλλά το εγχείρημα στερείται υλικών και διάρκειας. Προκαλούν όμως μεγάλη σύγχυση και καταστροφή δυνάμεων.

Ένας νέος πόλος έχει ανάγκη την ΜΝΗΜΗ, μια ΘΕΩΡΙΑ, ένα ΣΧΕΔΙΟ, μια ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. Αυτή είναι η δική μου συμβολή, το δικό μου κεφάλαιο για την τροφοδότηση της νέας πορείας, το δικό μου ΔΩΡΟ προς εσάς…
Στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν συνομιλητές. Η ίδια η δική μου πολιτική διαδρομή αποδεικνύει ότι οι συνομιλητές μου ήταν στην Ευρώπη και την Μικρά Ασία παρά στην Ελλάδα μη Ελλάδα, στο ΤουρκοΒαλκανικό μπαρόκ. Είχαμε με αυτούς πολλές δικαιώσεις, πολλές νίκες.
Παρατήρησα την πρόσφατη πρόταση μιας ομάδας Ιταλών Διανοουμένων προς τον Τσίπρα ώστε να είναι επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου της Αριστεράς. Πρόκειται για πολύ αξιόλογα και σεβαστά πρόσωπα. Όπως ο Μάρκο Ρεβέλι. Παρατηρώ εδώ και καιρό ότι για να ερμηνεύσει την σημερινή Ευρωπαϊκή κακομορφία χρησιμοποιεί σχήματα της Ελληνικής γραμματείας και μυθολογίας. Πριν καιρό σε ομιλίες μου αναφέρθηκα σε αυτόν. Παίρνεις δύναμη όταν μέσα σε αυτήν την διανοητική και πολιτική έρημο διακρίνεις έναν συνομιλητή. Στην Ελλάδα μη Ελλάδα παρατηρώ την αφωνία, την φλυαρία, την κακόγουστη λαμογίστικου τύπου κλοπή και χειραγώγηση απόψεων μου.
Γνωρίζετε ότι στο βιβλίο μου για τον εκφυλισμό της πολιτικής, την τερατογονία όπως την ονομάζω χρησιμοποιώ κατηγορίες της Ελληνικής Μυθολογίας. Στο εξώφυλλο του βιβλίου εικονίζεται μια Γοργόνα. Για αυτά μιλά ο Μάρκο Ρεβέλι. Η Μπάρμπαρα Σπινέλι είναι γνωστή για την βαθιά Κλασική της παιδεία. Ποια είναι η δυστυχία; Ότι τα δεξιοαριστερά μεταπολιτευτικά ξυπόλυτα τάγματα δεν μπορούν να είναι συνομιλητές με αυτές τις προσωπικότητες, αυτές τις δυνάμεις στην Ευρώπη γιατί στερούνται παιδείας. Εκτός αυτού τους διακρίνει μια εχθρότητα προς την Ελληνικότητα, ένας ιδιόμορφος μισελληνισμός. Όταν την ομάδα των Ιταλών Διανοουμένων την διακρίνει LAMORE PER LA GRECIA. Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.



Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014




Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη