Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ – ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ

 

ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ – ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ


Πού ήταν αυτοί τόσα χρόνια”


Στον τόμο “Νέα Αναπτυξιακή Παιδεία – Η Ανάκτηση του Ελληνικού Τρόπου” δημοσιεύω ένα κείμενο μου με αφορμή άρθρο των Δραγασάκη, Βαρουφάκη, Τσακαλώτου στους Financial Times, με τίτλο “ Η Αληθινή Ηλικία του Σίσυφου – Πού ήταν αυτοί τόσα χρόνια” Απρίλιος 2015.

Το κείμενο εξηγεί πολλά και δεν επιτρέπει, δεν αφήνει περιθώρια πονηρίας και λαϊκισμού, την Πολιτική ως Απάτη. Ο τελευταίος όρος χρησιμοποιείται τους τελευταίους καιρούς σε σοβαρούς κύκλους διανοουμένων παγκοσμίως.

Παρ’ όλο που τυπικά λόγω σπουδών και τίτλων θα έπρεπε και οι τρεις τους να είναι ειδικευμένοι, προμηθείς στα ζητήματα του χρέους, προέκυψαν και εκ των υστέρων και ανειδίκευτοι.

Στου κασίδη το κεφάλι λέει ο λαός... το κακό είναι ότι δεν μαθαίνουν. Όλοι, όχι μόνον αυτοί, όλη η αριστεροδεξία συνομοταξία.

Αλλά όχι μόνον αυτό. Ορισμένοι από τους τρεις όπως προκύπτει, υπήρξαν όχι κριτικοί του χρηματιστικού κεφαλαίου, αλλά ιμάντες μεταβίβασης, όπως έλεγαν παλιά στην αριστερά, της γραμμής όχι του κόμματος αλλά του χρηματιστικού κεφαλαίου.

Όλο όμως το “αντιμνημονιακό” μνημονιακό στρατόπεδο είχε και έχει ένα μεγάλο ηθικό αλλά και πολιτικό κενό. Την απουσία αναφοράς στην εσωτερική διαφθορά. Σε αυτό ταυτίζονται με τους μονοδιάστατους μνημονιακούς. Γραφώ για αυτά στα βιβλία μου.

Αμνησία βιολογική ή πολιτική;


Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Αιξωνή, Μάιος 23