Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ



ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ


ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΚΙΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ


Ο αυταρχισμός και η βαρβαρότητα των Σουλτανικών Ισλαμικών μορφών διακυβέρνησης δεν δικαιολογεί την επιστροφή στις Κεμαλικές γενοκτονικές μορφές της. Στην ανακύκλωση της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης ανάμεσα στην Σκύλα του Κεμαλισμού και την Χάρυβδη του Σουλτανικού Ισλαμισμού.
Η ιστορική αυτή περιοχή έχει ανάγκη την Δημοκρατία. Προσδοκά την επιστροφή της στην ιστορία και την γεωγραφία ως εστία ανθρωπισμού όπως ήταν επί χιλιετίες. Έτσι την ονόμαζε ο Κικέρων, μετά οι Καπαδόκες Πατέρες της Εκκλησίας. Αυτό είναι σήμερα το αίτημα της Μικρασιατικής Άνοιξης. Της Άνοιξης των αυτόχθονων λαών της Μικράς Ασίας και της Μεσοποταμίας. Των αιματοβαμμένων Ελληνόφωνων ποταμών του Ευφράτη και του Τίγρη.

Ο Αργεντίνος Πάπας Φραγκίσκος δεν μπορεί βαδίζοντας ενάντια σε αυτήν την απελευθερωτική ανθρωπιστική τάση της σύγχρονης ιστορίας να προσκυνήσει τον δημιουργό μιας ιδεολογίας του θανάτου η οποία λίγες δεκαετίες πριν, όπλισε το χέρι του επίδοξου δολοφόνου του Πολωνού Πάπα Ιωάννη και των δολοφόνων του Αντρέα Σαντόρο στην Τραπεζούντα. Τίποτα δεν τον υποχρεώνει να το κάνει. Όταν μάλιστα τα δημόσια σύμβολα, τα αγάλματα του ολοκληρωτισμού κατακρημνίζονται όπως έγινε με αυτά άλλων ολοκληρωτισμών του 20ου αιώνα. Είμαστε σε άλλη εποχή.
Ο Πάπας Φραγκίσκος φαίνεται να έχει κακούς συμβούλους για την σύγχρονη εξέλιξη στην ιερά γη του γενοκτονιμένου μαρτυρικού χριστιανισμού η οποία εξακολουθεί να ζει τους δικούς της αιώνες μοναξιάς.
Θα είναι μια ημέρα πένθους για τον ναό των Αγίων Αποστόλων στο κέντρο της Ρώμης όπου βρίσκεται ο τάφος και το ανακαλυφθέν προσφάτως παρεκκλήσι του Βησσαρίωνα του Τραπεζούντιου. Ενός μεγάλου και επίκαιρου σήμερα αθλητή του ανθρωπισμού στην Μικρά Ασία, την Ευρώπη.
Θα είναι μια ημέρα πένθους για την Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας.
Η δική μου αναφορά δεν είναι τίποτε άλλο παρά η υπεράσπιση του ανθρωπισμού, της αξιοπρέπειας της ανθρώπινης ζωής σήμερα αλλά και της μνήμης των εκατομμυρίων θυμάτων μιας ιδεολογίας του θανάτου στην πλειοψηφία Χριστιανών αλλά και Μουσουλμάνων . Τα τελευταία είναι οι γυναίκες Γεζίδι και της Κομπανί.
Είναι η υπεράσπιση ενός Πολιτισμού που εξανθρώπισε τον κόσμο.




Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2014


Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη