Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ – ΕΙΡΗΝΙΚΑ – ΑΔΕΛΦΙΚΑ ΣΤΟΝ ΓΡΑΜΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΤΣΙ



ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Από την ομιλία του στο Περδικάκι)

ΑΝΘ’ ΗΜΩΝ ΟΙ ΓΟΥΛΙΜΗΔΕΣ

Η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΟΔΟΣ

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ – ΕΙΡΗΝΙΚΑ – ΑΔΕΛΦΙΚΑ
ΣΤΟΝ ΓΡΑΜΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΤΣΙ





















Μια μπλοκαρισμένη Δημοκρατία όπως την αναλύω στο «Από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο ΚΚΚΑΣΟΡ» εμποδίζει, αποτρέπει την ανάδειξη των ιστορικών, φυσικών αξιοκρατικών πολιτικών αντιπροσωπεύσεων, του αληθινά νέου. Έναν αιώνα μετά είναι πολύ επίκαιρο το Ανθ’ ημών οι Γουλιμήδες του Χαρίλαου Τρικούπη. Γέμισε Γουλιμήδες η πολιτική και δημόσια ζωή. Με Γουλιμήδες όμως δεν έχεις δημόσια πολιτική ζωή. Αδικώ τον δικό σας Γουλιμή γιατί διέθεται αυτογνωσία.

Το τυχαίο συγκυριακό, πολιτικό λεγόμενο, προσωπικό του σήμερα, τα μη κόμματα και οι μη αρχηγοί μιας χρήσης, δεν μπορούν να αναδείξουν τα κρίσιμα πεδία της πολιτικής παραγωγής και δράσης όπως αυτό του σχεδίου και της ανάπτυξης. Της ανάπτυξης και της αντιανάπτυξης. Τόσο οι συμπολιτεύσεις όσο και οι αντιπολιτεύσεις αποδεικνύεται ότι είναι, όχι μόνο πολύ αδύνατες, αλλά ότι είναι εκτός αυτών των εννοιών. Η προβολή του μνημονιακός αντιμνημονιακός είναι απόπειρα κάλυψης της διανοητικής φτώχειας, της ανικανότητας, αλλά ταυτόχρονα συνέχεια της πολιτικής ως χειραγώγηση και ως απάτη. Ένας Επιστημονικός παρατηρητής θα έλεγε ότι το αναπτυξιακό τους λεξιλόγιο είναι δύσλεκτο ή φλύαρο, συντεχνιακό και πολιτικάντικο. Για τις αντιπολιτεύσεις θα έλεγε ότι θα επιδιώξουν να λύσουν το ζήτημα της ανεργίας των νέων διορίζοντας καντηλανάφτες όπως οι προηγούμενοι διόριζαν συνοριοφύλακες, σόια, φίλους και συγγενείς.
Το πεδίο της αναζωογόνησης της πολιτικής είναι η Εκκλησία του Δήμου που οργανώσατε σήμερα σε αυτό το φιλόκαλο κτίριο. Θα σας μιλήσω αναλυτικά και πρακτικά για τις σχέσεις Παγκόσμια και Εθνική Ανάπτυξη. Εθνική και Περιφερειακή Ανάπτυξη. Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αγροφιλία. Θα μείνω σε τρεις προτάσεις για την ανάπτυξη του τόπου σας για να μην λέμε λόγια αέρα όπως συνήθως γίνεται.
Όμως η λέξη κλειδί, ώστε μια αναπτυξιακή συζήτηση στο Περδικάκι, να μην είναι πολιτικαντισμός, αλλά και μια αναπτυξιακή πολιτική ελεημοσύνη, είναι ο σχεδιασμός του οδικού άξονα Ναύπακτος – Προυσός – Περδικάκι – Καλαρρύτες - Μέτσοβο – Πεντάλοφος – Γράμμος. Θα πρότεινα να ονομασθεί Ηπειρωτική Οδός. Αυτή η οδός έχει πολλές αναπτυξιακές λειτουργίες αλλά και συμβολισμούς. Είναι η πρόσκληση για την Ένωση του Θεάτρου των Δελφών με τα Θέατρα του Θέρμου και της Δωδώνης, του Παρνασσού με τον Όλυμπο. Για την ένωση των Μοναστηριακών μονοπατιών που ήταν τα μονοπάτια των Πανηγυριών, του Θρησκευτικού Τουρισμού θα λέγαμε σήμερα . Ελάτε να επαναφέρουμε τον ΣΙΤΟ και το ΕΛΑΙΟΝ. Από το 1665 ο Ευγένιος Γιανούλης μαθητής του μεγάλου Κορυδαλέα του Αττικού και μετέπειτα Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός σημείωνε την εξαφάνιση του Σίτου και του Ελαίου λόγω των βαρβαρικών και ληστρικών επιδρομών στην Πίνδο.
Υπάρχει όμως ακόμη μια διάσταση. Όταν οι δεξιοαριστεροί Γουλημήδες, ως φονταμενταλιστές ταλιμπάν θέλουν να επαναφέρουν τις τραγικές και χειραγωγημένες από τους ξένους διαιρέσεις της δεκαετίας του 40’, εγώ σας προσκαλώ να ανέβουμε δημιουργικά, ειρηνικά, αδελφικά στον Γράμμο δια της Ηπειρωτικής Οδού. Το οφείλουμε, το οφείλεται στην ιστορία αλλά και στις νέες γενιές. Εγώ προσωπικά δεν πρόδωσα τόσο εσάς αλλά κυρίως δεν πρόδωσα τις νέες γενιές, τα παιδιά σας που βλέπω εδώ σήμερα.
Αυτός είναι ο δρόμος, η επιλογή της εξόδου και της αναγέννησης. 





Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014


Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη