Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΤΑΣΟ ΣΤΑΦΥΛΙΔΗ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Μιλώντας σε Ρ/Σ με αφορμή την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από το Σουηδικό Κοινοβούλιο

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΤΑΣΟ ΣΤΑΦΥΛΙΔΗ
(πρώην βουλευτής του Αριστερού Κόμματος Σουηδίας)

Όταν ξεκίνησα αυτό τον αγώνα για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην ΜΝΗΜΗ και την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ήξερα τι θα αντιμετωπίσω. Κάποιες Ιταλικές ψευδαισθήσεις μου φρόντισαν να τις διαλύσουν άνθρωποι όπως ο γλύπτης Βάσος Καπάνταης. Το μνημείο για τα θύματα της Περγάμου – κατάγονταν από την Πέργαμο – ήταν έργο δικό του και είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως. Κρίμα που δεν ζει σήμερα για να φύγουμε από την ασχήμια των νέων τοπικών μνημείων για την Ποντιακή Γενοκτονία. Μια μέρα οφείλω να γράψω γι’ αυτή τη διαδρομή.

Τελικά μπορεί η «Υπαρκτή Δημοκρατία» της «Ελλάδας» να με πολέμησε με όλους τους τρόπους. Ούτε τους Τούρκους πολέμησαν έτσι. Και τι δεν έχω υποστεί και τι δεν έχω ακούσει. Μπορεί να γίνει ένα διδακτορικό για τους πληρωμένους και πλεγματικούς μηχανισμούς δράσης τους. Τελικά μόνο σε Γκούλακ δεν με έστειλαν ή στην φυσική, γεωγραφική Μακρόνησο.

Όμως μπορεί να εξαγόρασαν τους Ποντίους ώστε να χάσουν την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό τους. Να έβαλαν νέους Ποντίους εσατζήδες να με πυροβολούν και κάθε είδους πράκτορες επίσης.

Αλλά τελικά νίκησα εγώ. Απέτυχαν να καταργήσουν την 19η Μαΐου. Ελάχιστοι, ίσως είναι πιο διδακτικό να πω μόνος, πολύ μόνος αντιστάθηκα στην κατάργηση. Αντί να καταργηθεί πετύχαμε διαδοχικά μεγάλες νίκες όπως η προχθεσινή της Στοκχόλμης.

Οι Πόντιοι, οι Έλληνες, ο Λαός δεν με δικαίωσαν. Με δικαίωσε όμως η Ιστορία. Έτσι συμβαίνει πολλές φορές στην ιστορία των λαών. Έτσι προχωρά η ιστορία. Δυστυχώς δικαιώθηκα και στην πρόβλεψη της Επαιτείας του φτωχού Γερμανικού Λαντ το 2010 όπως κατάντησαν τη χώρα οι ίδιοι άνθρωποι. Βέβαια το τι σημαίνει στις σημερινές συνθήκες «Λαός», « Λαϊκή . Θέληση» κλπ., ας το αφήσουμε για άλλη στιγμή. Έχω γράψει γι’ αυτά.

Η νίκη της Στοκχόλμης όπως όλες οι παρόμοιες ιστορικές νίκες έχουν μεγάλο βάθος. Έρχονται από πολύ μακριά. Θα σας εκφράσω όμως ένα μέρος της διαδρομής, της κούρσας που λέμε στο στίβο, του ΑΓΩΝΑ κατά τους αρχαίους, με έναν άλλο τρόπο. Οφείλω να το κάνω. Τι μας έφερε σ’ αυτήν; Μας έφεραν οι γιαγιάδες μας. Συνάντησα τον Μάιο του 2006 μέσα στο μέγαρο του Σουηδικού Κοινοβουλίου ένα νέο άνθρωπο. Τον Πόντιο Βουλευτή του Αριστερού Κόμματος Σουηδίας Τάσο Σταφυλίδη. «Θα παρέμβεις για το Ποντιακό στη Βουλή. Θα το κάνεις για τη γιαγιά σου» του είπα. Μιλήσαμε για τις γιαγιάδες μας. Εγώ για τη δική μου, αυτός για τη δική του. Ήταν παρόν ένα άλλο πρόσωπο, πρόσωπο μνήμης του ΠΑΚ, του ΠΑΣΟΚ όχι του ΚΚΑΣΟΡ.

Έτσι άρχισε η σκυταλοδρομία. Για τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας. Συγκινήθηκα διαβάζοντας προχθές στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ποντίων Στοκχόλμης την αναφορά στους παππούδες. Μια μέρα μιλώντας τηλεφωνικά με έναν άλλο νέο άνθρωπο τον Κώστα Φραγκίδη του είπα «Για τους παππούδες σας, για τους παππούδες μας». Αυτοί λοιπόν μας έφεραν εδώ. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες. Έτσι απλά. Παρ’ όλη την εγχώρια υπονόμευση πετύχαμε πολλά. Θα ήταν περισσότερα αν τουλάχιστον δεν μας υπονόμευαν. Είμαστε όμως ακόμα στην αρχή. Θα ζήσουμε πολλά χρόνια για να πετύχουμε τους στόχους μας. Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει. Απλά μας καθυστερούν.

Αξίζει να αναφερθώ σε μιαν άλλη πλευρά. Μετά την παρέμβαση Σταφυλίδη(1) στο Σουηδικό Κοινοβούλιο στις 2 Ιουνίου 2006 λίγες μέρες μετά τη συνάντηση μας και την αντίδραση του γνωστού υπουργού εξωτερικών της Σουηδίας που έτυχαν κάποιας δημοσιότητας, μου τηλεφώνησαν κάποιοι Πόντιοι από το Κιλκίς και μου είπαν «Καλά Μιχάλη, αλλά αυτός, αναφερόμενοι στον Τάσο Σταφυλίδη, είναι έτσι». Αναφερόμενοι έμμεσα στην ομοφυλοφιλία του η οποία είναι γνωστή.

Έτσι λοιπόν εγώ γνωρίζοντας, ζώντας τους ανήθικους συμβιβασμούς πολλών Ποντίων, την εκπόρνευση τους, ειδικά των «εκπροσώπων» βουλευτών, προέδρων κλπ, τους είπα στα Ποντιακά. «Εγώ ατοσα χρόνια σατό την υπόθεσιν πολλά Αγούρτς κι’ είδα. Ατόν είδα. Ατός εν Άγουρος(*)» («Εγώ τόσα χρόνια σ’ αυτή την υπόθεση (την Ποντιακή) δεν είδα πολλούς Άνδρες. Αυτόν είδα. Αυτός είναι Άνδρας»).

Να είσαι Πάντα Καλά Τάσο Σταφυλίδη.

(1) Στο «The Pontian Question in the United Nations” (Το Ποντιακό Ζήτημα στον ΟΗΕ) Michalis Charalambidis. Εκδ. International League for the Rights and Liberation of Peoples.

(*) Για το Άγουρος στο Ιστορικό έργο του Άνθιμου Παπαδόπουλου Εκδ. Επιτροπής Ποντιακών Μελετών – ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΝΤΟΥ 1958 ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ.