Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Η ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΤΕΛΑ - ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ

Η ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΤΕΛΑ - ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ
Του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Ο μεγάλος πρωταθλητής, ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Νέλσον Μαντέλα.

Το χαμόγελο, το πρόσωπο του, όπως στις Ρωμαίικες εικόνες μας, η ματιά του. Μια ματιά που καθήλωσε τον κόσμο πολύ περισσότερο από όλα τα γκολ.

Ήταν μια άλλη εικόνα της Νότιας Αφρικής που αναδύθυκε από τα ερείπια του Απαρτχάιντ. Είναι μια άλλη εικόνα, μια άλλη ματιά της σημερινής και αυριανής ανθρωπότητας που θέλουν οι λαοί και οι άνθρωποι.

Αντίθετα στη δική μας ιστορική περιοχή ο Ομπάμα, οι Ευρωπαίοι κλπ. συντηρούν, διατηρούν ακόμη το κουτοπόνηρο, δολοφονικό, γενοκτονικό μάτι του Τζέμ χθές και του σοσιαλιστή Μπαικάλ, του Ερντογκάν και του Νταβούτογλου. Των απογόνων, συνεχιστών των Νταήδων.

Για την «δική μας ηγεσία» δεν χρειάζεται καν αναφορά. Ο ηθικός της εκφυλισμός είναι πρωτόγνωρος ιστορικά. Εξάλλου είναι καταζητούμενοι από τους νόμους και τα ήθη της ανθρωπότητας για το έγκλημα και την ντροπή του Ίμραλι. Καλόλυμνο το έλεγαν πριν εξοντωθούν οι Έλληνες κάτοικοι της το 1915.

Οι προηγούμενες απερχόμενες γενιές καταγράφονται στην ιστορία ως καταδότες ή υπήκοοι, απολογητές καταδοτών.

Η νέες γενιές, τα παιδιά των καταδοτών, των ανεχόμενων τον καταδοτισμό μπορούν να δημιουργήσουν άλλες αξίες, νοήματα και ιδανικά ζωής που γεννήθηκαν σε αυτόν τον ιερό τόπο. Να ζήσουν μια άλλη ζωή άξια του τόπου και του ονόματος τους.

Ώστε μαζί με την Ελευθερία του Φιλολάου Τιτάνα, του Προμηθέα του Ίμραλι Αμπτουλάχ Οτσαλάν και το χαμόγελο του επιστρέψει η γη του Ομήρου, του Ηροδότου, του Γκιλγκαμές, των ιερών βιβλίων, των Θεών και των Αγίων στην σφαίρα της πολιτισμένης ανθρωπότητας.

Εύχομαι ο γείτονας, λόγω πατρός, του Μαντέλα Ομπάμα να κατανοήσει το παράδειγμα του αντί να ταυτίζεται με τους νταήδες της Μικράς Ασίας και της Μεσοποταμίας. Ότι πιο βάρβαρο παρήγαγε η ιστορία. Περισσότερο βάρβαρο από το Απαρτχάιντ.

Η θέληση της ιστορίας, του δικαίου και των λαών ανεξάρτητα από την μικρότητα και τους φθηνούς βρώμικούς υπολογισμούς των εξουσιών, επιταχύνει τους χρόνους ώστε οι λάτρεις αυτού του θαυμάσιου οικουμενικού αθλήματος να επευφημούν προσεχώς τους μελλοντικούς Ινιέστα και Φορλάν.

Στα Στάδια, τα Γυμνάσια του Αμέντ της Αρχαίας Άμιδας, της Ούρφα της Αρχαίας Έδεσσας, της Αντιόχειας.

Στην επιστροφή των Γυμνασίων στον τόπο τους.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 με το χαμόγελο του Αμπτουλάχ. Χωρίς το αποκρουστικό βλέμμα των Νταήδων και την γελοία και παρακμιακή εικόνα των εγχώριων φίλων τους.


Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη