Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΑΛΛΑΞΕ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ;


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Μιλώντας στην Θεσσαλονίκη)

ΑΛΛΑΞΕ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ;


Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της τον Φεβρουάριο του 1994 αποτελεί την υψηλότερη στιγμή του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Είναι παρούσα πάντοτε στην μνήμη μου η ομιλία του Γιάννη Κεφαλογιάννη. Η δημοσίευση της στην εξαντλημένη σήμερα έκδοση του βιβλίου «ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ – ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΟΝ Ο.Η.Ε.» ήταν μια έκφραση ευγνωμοσύνης και τιμής προς το πρόσωπο του. Αυτές είναι στιγμές του παρελθόντος.
Η ευτελής στιγμή είναι η ενίσχυση και η συμμετοχή  του συνεδρίου των Βρυξελών, του οποίου ο τίτλος αμφισβητεί την γενοκτονία των Ποντίων, από τον Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Ι. Τσουκαλά.
Όταν μάλιστα η γενοκτονία των Ποντίων καταγράφει Διεθνώς έναν μεγάλο αριθμό αναγνωρίσεων παρ΄ όλες τις υπονομεύσεις που έχει υποστεί. Τελευταία διαπίστωση το ενδιαφέρον των Γερμανών Πρασίνων για αυτήν.

Για το συνέδριο των Βρυξελών, το επιστημονικό, δεοντολογικό και πολιτικό λάθος στην προσέγγιση του, έγραψα όσο μπορούσα ποιο ευγενικά προς τον διοργανωτή του. Δεν είχα απάντηση του. Η φύση του ζητήματος θα νομιμοποιούσε ένα άλλο ύφος. Μόνο σε ολοκληρωτικά περιβάλλοντα συναντά κανείς έναν παρόμοιο αντιδεοντολογικό τρόπο οργάνωσης ενός συνεδρίου στο οποίο δεν δέχονται να συμμετάσχουν οι σοβαροί προσκεκλημένοι εισηγητές του. Οι οποίοι μάλιστα τυχαίνει να εμπλέκονται άμεσα και ιστορικά με την ανάδειξη αυτής της μεγάλης και ιερής υπόθεσης.
Προκύπτει όμως το εξής ερώτημα. Άλλαξε η θέση της Ν.Δ. για την γενοκτονία των Ποντίων είκοσι χρόνια μετά; ή πρόκειται για επιπολαιότητα του Ευρωβουλευτή της. Ας τον επαναφέρουν λοιπόν στην Επιστημονική και Πολιτική σοβαρότητα και αυστηρότητα. Θέλω επίσης να προσθέσω. Γιατί αυτή η μανία καταστροφής ενός μεγάλου, τίμιου ανθρωπιστικού οικοδομήματος όπως αυτό της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων;





Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2013




Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη