Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ - ΜΝΗΜΟΝΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ 100%


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Μιλώντας στην Κατερίνη σε εκδήλωση του Ανοικτού Πανεπιστημίου)

 

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ 

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ - ΜΝΗΜΟΝΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ 100%


Μνημονιακοί ήταν όλοι τους επί δεκαετίες δεξιοί και αριστεροί, όχι 70% ή 30% αλλά 100%. Τόσο το «Ελληνική Πολιτική Παιδεία» όσο και τα άλλα έργα μου ακτινογραφούν την δομική μνημονιακότητα και ομοιότητα τους. Αποτελούν κυρίως μια πολυδιάστατη υπέρβαση, απελευθέρωση μας από τα δεσμά.
Χωρίς μια δημόσια δημοκρατική συζήτηση με αυτό το θέμα η χώρα θα ανακυκλώνεται στην πολιτική υποανάπτυξη, στην δανειοδίαιτη, χρεοβόρα οικονομία - ήταν το 1981, το 1985 όταν εισήγαγα αυτές τις λέξεις - στην πολιτική, δημόσια και ατομική ανηθικότητα.
Την συζήτηση αυτήν την αποφεύγουν όλα τα μορφώματα, οι γιάφκες που ονομάζονται κόμματα. Την πολέμησαν προσχεδιασμένα την κρίσιμη περίοδο 2010 – 2012. Σήμερα η ιστορία δεν τους αφήνει περιθώρια απόκρυψης της μνημονιακότητας τους, της μεταπολιτευτικής ενοχής τους.
Ο ρόλος ενός αυτόνομου Πανεπιστημίου όπως το δικός σας είναι να οργανώσει, να ανοίξει αυτήν την ελπιδοφόρα και απελευθερωτική συζήτηση. Στείλτε μια πρόσκληση στους αρχηγούς ή στους ειδικούς των λεγόμενων κομμάτων. Στείλτε και μια στην δική μου διεύθυνση.
Οι κοινωνίες που προσδοκούν να συγχρονισθούν με την ιστορία και το μέλλον παίρνουν αυτούς τους δρόμους.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη