Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

 

Προς τον κ. Δένδια

ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Προσωπικά ο κ. Δένδιας μου είναι συμπαθής, όπως όλοι οι Κερκυραίοι και οι Κερκυραίες. Η συμπάθειά μου έχει δύο αφετηρίες.

Το 1969 όταν κατα την ετήσια εκδρομή του Λυκείου Αλεξανδρούπολης λόγω κρυολογήματος διανυκτερεύω στην πανσιόν μιας πολύ ευγενούς κυρίας από το ιστορικό Γυμνάσιο της Κέρκυρας. Δεν διανυκτέρευσα στο Γυμνάσιο όπως οι συμμαθητές μου. Εκεί συνειδητοποίησα την ανωτερότητα του πολιτισμού του Δυτικού Ελληνισμού.

Η σχέση με την Κέρκυρα δυναμώνει όταν τέσσερα χρόνια μετά στην δικτατορία η Κέρκυρα γίνεται η πύλη της εξόδου μου προς την Ελευθερία.

Παρ’ όλη την ιστορική αυτή συμπάθειά μου ο κ. Δένδιας πρέπει να προσέξει τους συγγραφείς των ομιλιών του στο Κοινοβούλιο, γιατί φράσεις όπως «εκτρέπεται σε έναν νεοθωμανισμό τελείως διαφορετικό από την κοσμική παράδοση του ιδρυτή της νεότερης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ». Το 2020 ηχούν κωμικά κρινόμενες από μία σοβαρή έντιμη επιστημονική έρευνα και πολύ περισσότερο πολιτική προσέγγιση.

«Τους πιάσαμε πάλι ηλίθιους τους γκιαούρηδες», όχι μόνο θα σκέπτονται αλλά θα λένε οι κεμαλιστές πασάδες. Οι μαθητές του Χίτλερ του Βαρδάρη. Του δάσκαλου του Μουσταφά του Ρήνου.

Προσοχή λοιπόν. Πολύ προσοχή για πολλούς λόγους.

                                                  Μιχάλης Χαραλαμπίδης

                                                 Αιξωνή, 28 Οκτωβρίου 20