Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ (Μιλώντας σε Ρ/Σ)

 ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΩΝ Ο ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ Ο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει πολλά μαθήματα. Στο  Βερολίνο έπρεπε να είναι παρών ο Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος. Στο Παρίσι, την περίοδο της Γαλλικής Προεδρίας, οφείλουν να κάνουν αναφορά στον Βησσαρίωνα, την σχέση του με την Σορβόννη. Αν οι εκπρόσωποι μας τους κάνουν γνωστή αυτή την σχέση θα το κάνουν. Είναι οι μόνοι που έχουν μία αφήγηση, έναν ορίζοντα για την περιοχή. Οι άλλοι, ειδικά οι γνωστοί ύποπτοι, είναι θλιβερές και προβοκατόρικες ακόμη για την Ευρώπη παρουσίες.

Στον Βησσαρίωνα και την Σορβόννη επέλεξα να αναφερθώ στην ομιλία μου στην ΕΣΗΕΑ παρόντος του φυλακισμένου σήμερα Ντεμιρτάς τον Μάιο του 2016. Περιλαμβάνεται στον τόμο « Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα – Το Τουρκικό Πρόβλημα – Η Ανθρωπιστική Ελλάδα».

Η Ευρώπη είναι απροετοίμαστη μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις. Δεν έχει αίσθηση της ιστορίας και του μέλλοντος. Το κενό της, μορφωτικό, πολιτικό και στρατηγικό είναι μεγάλο.

Η Ελλάδα ήταν η χώρα που μπορούσε να πρωταγωνιστήσει. Η χώρα όμως υπονομεύθηκε στο εσωτερικό της. Προσωπικά δέχθηκα πολλά πυρά.

Είμαστε σε άλλη εποχή.

Μιλώ στο «Νέο Ανατολικό Ζήτημα» για τον ρόλο της Ελλάδας. Αυτά προς το παρόν.