Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

ΡΩΜΑΝΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

 

ΡΩΜΑΝΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ


Απόσπασμα από την ομιλία της Ειρήνης Κασιμάτη στο Κοινοβούλιο


Απρίλιος 2022


Επίσης, κάτι άλλο που λείπει είναι η θεώρηση ενός σχεδίου νόμου που κατατέθηκε από διακόσιους τέσσερις Βουλευτές τον Οκτώβριο του 1997 για τη δημιουργία της νέας πόλης της Ρωμανίας, βασισμένο σε μια ιδέα του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Επιτρέψτε μου για λίγο ακόμα, κύριε Πρόεδρε.

Θέλω να διαβάσω από το βιβλίο του «Νέα Αναπτυξιακή Παιδεία Η Ανάκτηση του ελληνικού τρόπου» το απόσπασμα των Πρακτικών, γιατί έχει πραγματικά μεγάλη σημασία εδώ που είμαστε σ’ αυτή την Αίθουσα και για το ζήτημα που συζητάμε. Πρόεδρος τότε ήταν ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος είπε: «Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι διακόσιοι τέσσερις Βουλευτές από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, τη Νέα Δημοκρατία, τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου και το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα κατέθεσαν πρόταση νόμου με τίτλο “Ίδρυση της Ρωμανίας ως νέας πόλης στη Θράκη”. Απ’ ό,τι θυμάμαι, από το 1974 είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται τόσο ευρεία –η ευρυτέρα, όχι η ευρυτάτη- συναίνεση και που τόσο μεγάλος αριθμός συναδέλφων καταθέτουν μια πρόταση νόμου». Απαντά ο Δημήτριος Σιούφας: «Να την κάνουμε χωρίς συζήτηση, κύριε Πρόεδρε, για να πρωτοτυπήσουμε!». Ανταπαντά ο Απόστολος Κακλαμάνης: «Υποθέτω ότι δεν θα έχει αντίρρηση κανείς απ’ αυτούς που δεν υπέγραψαν, αφού διακόσιοι τέσσερις συνάδελφοι εισηγούνται ένα τόσο σημαντικό μέτρο». Ο Παναγιώτης Κρητικός, Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, είπε: «Ουσιαστικά, η πρόταση νόμου έχει ψηφιστεί. Απομένει η τυπική της επικύρωση».

Το καταθέτω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Νίνα Κασιμάτη καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Τί έχει γίνει από τότε; Τίποτα σχετικό και βλέπουμε ότι και κανείς δεν ανατρέχει.

Θέλω να πω εδώ ότι κατά τη συνάντησή του με τον Δήμαρχο, το Μητροπολίτη και τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη την ημέρα των Θεοφανείων του 2017 ο Πρωθυπουργός τότε Αλέξης Τσίπρας επανέφερε την πρόταση περί της ίδρυσης της νέας πόλης στη Θράκη, άρα είναι κάτι που έχει επικαιροποιηθεί και μπορούμε να το ξανασυζητήσουμε σ’ αυτήν εδώ τη Βουλή.