Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΦΟΥΣΚΑ ΓΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ 1996

 

Σχόλιο Βασίλη Φούσκα : 


Ακούστε προσεκτικά την προφητική ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996 (λάθος αναφέρεται ότι είναι το 6ο). Μιλάει για περιφερειακή ανασύσταση του ελληνικού κράτους, για κοινωνικο-οικονομική ενσωμάτωση κέντρου-περιφέρειας, διότι αν δεν γίνει αυτό τότε η ελληνική περιφέρεια θα γίνει βιλαέτι της επεκτατικής και ακμάζουσας Τουρκίας και όλη η χώρα ένα γερμανικό Land. Συγκρίνετε αυτό το λόγο με αυτό των κομμάτων πριν τις εκλογές της 25 Ιούνη και κάντε ένα απολογισμό της πορείας της Ελλάδας από το θάνατο του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου μέχρι σήμερα. Ευχαριστώ το Βασίλη Ασημακόπουλο που μου επέστησε τη προσοχή σ' αυτήν την εξαιρετική ομιλία η οποία αγγίζει την καρδιά των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί μας και όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η Θράκη.


Σχόλιο  Βασίλη Ασημακόπουλου (συμπληρωματικό-απαντητικό στην ανάρτηση) :  Τρία στοιχεία  χαρακτηρίζουν τον λόγο του Μιχάλη Χαραλαμπίδη : 1) Αναλυτικό σχήμα/θεωρία σε σχέση με την χώρα και την ευρύτερη περιοχή, 2) Αυτονομία απέναντι σε μηχανισμούς διαφόρων μορφών , 3) Έγνοια- πάθος για τον τόπο, το κοινό καλό.


Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Εύχομαι ο Βασίλης Φούσκας – Πανεπιστήμιο Λονδίνου και ο Βασίλης Ασημακόπουλος – Πανεπιστήμιο Θράκης να αποτελέσουν έκφραση μιας νέας αυτόχθονης, παραγωγικής, Ελληνικής διανόησης η οποία θα είναι απελευθερωμένη από την μεταπολιτευτική δεξιό αριστερή ευλογιά και το δεξιό αριστερό μορφωτικό επαρχιωτισμό, κακοχωριατισμό όπως διαπίστωσα από το 1975.

Αυτή η παραδοξότητα όχι μόνον δεν λύθηκε μετά το 1974 αλλά επιδεινώθηκε ειδικά τους τελευταίους καιρούς.

Συνομιλητές έχουμε Παγκοσμίως και μάλιστα πολλούς και άριστους. Ομιλητές δεν έχουμε.

Η ομιλία μετά τον θαυμασμό της ως προφητεία πρέπει – έπρεπε ήδη να γίνει επιστημονικός, διδακτικός, εκπαιδευτικός Λόγος στις πανεπιστημιακές σχολές.

Όταν η τρέχουσα “πολιτική” δεν μπορεί να το κάνει.

Αιξωνή, Ιούνιος 23