Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ

 

1940 – 2023

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΠΑΡΟΝ



Το ζήτημα είναι να ξέρεις να διαβάζεις, να ερμηνεύεις την ιστορία. Η ιστορία του 40’ τόσο στην εξέλιξη της όσο και την προέκταση της σήμερα – η ιστορία ως παρόν – είναι ελλιπής για τους γνωστούς λόγους.

Στο “Νέο Ανατολικό Ζήτημα” αναφέρομαι στην σχέση του Ιταλικού φασισμού με το ύψωμα 731. Δεν διδάσκεται ούτε στα Ιταλικά αλλά ούτε και στα Ελληνικά σχολεία. Μένουν όταν μένουν στα γνωστά κλισέ.

Η Ελληνική Πολιτεία έχει σήμερα υψηλότερα καθήκοντα σε σχέση με ένα μεγάλων διαστάσεων ιστορικό γεγονός με ισχυρή επικαιρότητα. Γιατί η Ελληνική νίκη στην Ήπειρο αποτελεί μεγάλη στιγμή για την Ελλάδα αλλά και την δημοκρατική, αντιφασιστική και πολιτισμένη Ευρώπη. Αυτήν που προσδοκούμε να οικοδομήσουμε όχι με φασιστικά ή κρυπτοφασιστικά υλικά.

Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να αναβαθμίσει, να προβάλει αυτό το γεγονός στην συλλογική μας συνείδηση και μνήμη αλλά και ως Σήμα – Σύμβολο Ευρωπαϊκής, Ανθρωπιστικής, Δημοκρατικής αναφοράς.

Δεν έχουν άλλα Έθνη παρόμοια φωτεινά παραδείγματα.

Δεν ήμασταν εμείς οι εισβολείς.

Αντίθετα ήταν οι άλλοι, οι ξένοι εισβολείς, οι ληστές , οι δολοφόνοι.

Εμείς δεν διαπράξαμε εγκλήματα στην Οξύνεια, το Δομένικο, στην Θεσσαλία και αλλού. Δεν προκαλέσαμε γενοκτονικούς λιμούς όπως αυτόν της Αθήνας. Η πόλη στερείται ακόμη ενός μνημείου των θυμάτων του. Τα “μορτάκια” όπως ονομάστηκαν.

Δεν σφάξαμε κυριολεκτικά τραυματίες στρατιώτες επάνω στις κλίνες τους όπως έκαναν οι Αλβανοί στο νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η πόλη δεν έχει μία επιγραφή αφιερωμένη στην μνήμη τους.

Τι λένε: ο νέος Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης, ο Υπουργός Άμυνας για αυτό;

Το κενό μνήμης αλλά και ανάδειξης ενός ανθρωπιστικού παραδείγματος σε συνθήκες πολέμου από τον Ελληνικό στρατό είναι ορατό και προκλητικό.

Η ένταξη μας αλλά και η ένταξη της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ επέβαλε να τα ξεχάσουμε.

Ο Ελληνικός Ανθρωπισμός σήμερα οφείλει να προβληθεί ως παράδειγμα πολύ περισσότερο όταν οι ένοχοι στερούνται ήθους αλλά της έννοιας της συγνώμης.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΣΥΓΝΩΜΗ Οι βορειοδυτικοί εισβολείς ΟΧΙ. ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ ΣΤΟ ΔΟΜΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΞΥΝΕΙΑ.

Αντιθέτως συνεχίζουν να δολοπλοκούν εις βάρος του Ελληνισμού.

Μια πράξη συγνώμης για την Αλβανία θα ήταν η απελευθέρωση του εκλεγμένου παρ’ όλες τις απολίτιστες συνθήκες, εκπροσώπου του Αυτόχθονου Ελληνισμού της Χειμάρας Μπελέρη την 28η Οκτωβρίου.

Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα λέει ο Λαός μας.



Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Αιξωνή, Οκτώβριος 23