Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ ΜΟΥΧΤΑΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Η ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΤΣ



ΛΕΒΑΔΕΙΑ ΔΥΟ



ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Απόσπασμα από την ομιλία που οργάνωσαν οι  Δάσκαλοι και οι Καθηγητές της Βοιωτίας)

ΟΙ ΜΟΥΧΤΑΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Η ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΤΣ


Όταν στην Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα προβάλεις ως φαντασιακό, ως συμβολικό τον Οθωμανισμό και τον Αλή Πασά τότε πως θα αναπτύξεις το ένδυμα, την μόδα της Θεσσαλονίκης και την Αργυροχρυσοχοοία των Ιωαννίνων;
Το ΤουρκοΒαλκανικό Μπαρόκ, όπως έλεγα το 1996, έχει περιορισμένους και φτωχούς πελάτες. Εκτός από την ναρκοκρατία που είναι πλούσια. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι έχεις Μουχτάρηδες όχι Δημάρχους, Μαχαλάδες όχι Πόλεις.

Το κωμικό και παράδοξο είναι ότι σταυροφόροι μάλλον ημισεληνόφονοι, Βαλκάνιοι σπαχήδες – μπέηδες αυτής της οπισθοδρόμησης, παρουσιάζονται πρόσωπα, ομάδες που συντηρούμενες από το Κράτος και προβαλλόμενες από την τηλεκρατία δηλώνουν «προοδευτικοί», «Ευρωπαϊστές», «εκσυγχρονιστές» και «αριστεροί». Είναι ότι ποιο αντιδραστικό και κωμικό έχει η χώρα.
Δεκαετίες τώρα από την ίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανέδειξα αυτήν την παραδοξότητα, την ανωμαλία αλλά και την θεωρητική και επιστημονική σημασία, τις επιδράσεις στον οικονομικό και κοινωνικό βίο μας, αυτών των ζητημάτων και σχέσεων. Δυστυχώς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έπαθε έκτρωση από την αρχή της ίδρυσης του. Μετά την Σταλινική ευλογιά έφθασε στην Τερατογονία, το ΚΚΚΑΣΟΡ.
Το «Ελληνική Πολιτική Παιδεία» και το «Ελληνική Ποιότητα και Ανάπτυξη» είναι μια καλά επεξεργασμένη αναπτυξιακή, παραγωγική πρόταση για τους Ελληνικούς Τόπους.
Σε αυτήν την γραμμή κινείται μιας Ελληνικής Παιδείας Επιχείρηση που έχει την αφετηρία της στα Ιωάννινα. Η αρχική της έδρα ήταν απέναντι από το Cafe Greco στο κέντρο της Ρώμης. Δυο παράλληλους δρόμους από τον πρώτο τόπο κατοικίας μου στην Ρώμη.
Η Ελληνική παιδεία, η αισθητική είναι ορατή και στην προβολή ενός νέου προϊόντος της, ενός ωρολογιού. Πρόκειται για μια πολύ αντιπροσωπευτική έκφραση αυτών που σας ανέλυσα για την σχέση Παιδείας – Παραγωγής – Ανάπτυξης. Το χαρίζω σε εσάς τους Δασκάλους, τους Καθηγητές της Ιστορικής Λεβάδειας, της Ιστορικής Ρούμελης του Πλούταρχου και στους Γιαννιώτες. Μια μέρα θέλω να σας μιλήσω για τον Πλούταρχο.
Τι δουλειά έχουν τα Ιωάννινα όπως και η Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα με την βαρβαρότητα, την ασχήμια και το Kits ως πρόταση για το μέλλον τους;




Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013




Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη