Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ


ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ


Είναι γνωστό ότι ο Κώστας Αξελός και πολύ περισσότερο ο Πλάτων δεν θα συμφωνούσαν ή θα μου το συγχωρούσαν, αλλά αν ήθελα να εκφράσω μέσω της τέχνης, του στίχου, το ιστορικό αίτημα για την ηθική, μορφωτική και πολιτική επαναθεμελίωση της δημόσιας ζωής, την ανάγκη της ιστορικής επανατοποθέτησης και ανάκτησης της πολιτικής αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών, δια της αποχής στις εκφυλιστικές πλέον και προσβλητικές εκλογικές διαδικασίες, θα επέλεγα το μουσικό κομμάτι των Μπαλάφα – Ζερβουδάκη, «Να σταθώ στα πόδια μου*». Ένας λαός που δεν στέκεται στα πόδια του δεν έχει ικανοποιητικά κριτήρια επιλογής. Αυτό λέει η επιστήμη και έδειξε η ιστορία.
Ας μεταφερθούμε στο άλλο πεδίο. Είναι γνωστό ότι η άρνηση της ιδιοκτησίας μιας πολιτικής, της ευθύνης μιας πολιτικής, χαρακτηρίζει την προπολιτική σφαίρα, τους ανήλικους ή τους γέροντες. «Το έπραξα αλλά δεν το ήθελα», δεν υπάρχει στην πολιτική σφαίρα. Έτσι η κριτική προς την άρνηση της ανάληψης της ευθύνης των επί πλέον βαρών που προσέθεσε, η καταστροφική, επταμηνιαία πολιτική διαχείριση των ομάδων που εγκαταστάθηκαν, «κατέλαβαν το κράτος», μπορεί να εκφρασθεί με τον γνωστό λαϊκό στίχο. «Βρε Μανόλη Τραμπαρίφα βάλε την τριπλή ταρίφα. Απόψε…». Για τους ιδιοκτήτες της μονής και της διπλής ταρίφας έχω αναφερθεί, μιλήσει όχι μόνο τους τελευταίους καιρούς αλλά δεκαετίες πριν. Χρεοβόροι ήταν όλοι τους. Οι παλιοί και οι νέοι παλιοί.
Όσον αφορά τον στίχο για τους άμεσους διαχειριστές του «τρίτου γύρου» μπορεί κανείς να επιλέγει διαφορετικό όνομα από το Μανόλη. Δυστυχώς τα ονόματα είναι πολλά.


* https://youtu.be/AufQINNTbNc Βίντεο Μπαλάφα Ζερβουδάκη


Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015


Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη