Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ - ( Από την ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη) - ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣΌπως ακούσατε από τον Δήμαρχό σας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόβαλε το ενδιαφέρον του για την ιδέα της νέας πόλης στη Θράκη, κατά την συνάντησή του με εκπροσώπους της πόλης την ημέρα των Θεοφανείων.
Το ενδιαφέρον αποτελεί τιμή για τον πρωθυπουργό. Ταυτόχρονα ευθύνη για τον ίδιο αλλά και τους τοπικούς θεσμούς, όπως και την ίδια την τοπική κοινωνία.
Στο παρελθόν δεν υπήρξε η ανάλογη ευθύνη τόσο από τον τότε ένοικο του  Μαξίμου αλλά και τους τοπικούς εκπροσώπους, παρ’ όλο που η πρόταση για την Νέα Πόλη  συγκέντρωσε την μεγαλύτερη πλειοψηφία  που υπήρξε ποτέ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η ιδέα για την Νέα Πόλη συγκέντρωσε επίσης το ενδιαφέρον πολλών σχολών Πολεοδομίας και Αρχιτεκτονικής της Ευρώπης και της Αμερικής.
Η επανενεργοποίηση σήμερα της πρότασης του Κοινοβουλίου για την δημιουργία της Νέας Πόλης στέλνει, διαχέει στην κοινωνία ένα ιστορικού τύπου μήνυμα δημιουργίας. Είναι η απάντησή μας στην κρίση. Κρίση στην γλώσσα μας  σημαίνει επιλογή.  Επιλογή ενός άλλου δρόμου.
Η θεμελίωση της πόλης θα είναι εκτός των πολλών άλλων ένα μήνυμα επαναπατρισμού της διασποράς. Των νέων ανθρώπων που κατέφυγαν σε ξένους τόπους πολύμορφων κρίσεων.
Η οικοδόμηση νιας Νέας Πόλης στα Ανατολικά της αρχαίας Μαρώνειας όπως την σκέφθηκα, είναι εύκολο εγχείρημα.  
Δεν έγινε το 1997 παραβιάζοντας την θέληση του Κοινοβουλίου, την Δημοκρατία δηλαδή. Δεν έγινε το 2004. Μπορεί να γίνει τώρα, κοντά στα 200 χρόνια του αγώνα της Παλιγγενεσίας και στην αρχή του κύκλου για  μια νέα Παλιγγενεσία αντάξια της κληρονομιάς και της ταυτότητάς μας.
Οραματιστές, Συναθλητές και Μάστορες θέλει.