Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ


ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
                                                                                              Μιχάλης Χαραλαμπίδης
    Σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης αναδεικνύεις, προβάλεις, προεκτείνεις και ενισχύεις το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν το περιορίζεις. Είναι αυτονόητο για κάθε υγιές μυαλό και υγιή ψυχή μια και αναφερόμαστε σε ένα πνευματικό θεσμό.
    Η αναφορά μου έχει τον χαρακτήρα της έκκλησης προς τον σεβασμό, την ευθύνη, την σοβαρότητα.
    Παρατήρησα όμως και ηλίθια σχόλια στην εφημερίδα « Καθημερινή». Να σημειώσω ότι η ηλιθιότητα και η αμάθεια είναι η πηγή του φασισμού.
Ο αείμνηστος Αντώνης Καρκαγιάννης επί χρόνια διευθυντής της «Καθημερινής» δεν θα το επέτρεπε.
    Από πού αντλώ αυτή την βεβαιότητα;
Από το γεγονός ότι η «Καθημερινή» ήταν η μία από τις τρείς εφημερίδες των Αθηνών που σε ελεγχόμενες γεωπολιτικά συνθήκες  γι αυτά  τα ζητήματα, φιλοξένησε την ιστορική θέση μου για παραμονή* του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη ,τον Μάιο του 1988. Μια θέση που δικαίωσε η ιστορία. Ήταν τόσο σιδερένια η  ατμόσφαιρα γι αυτά τα ζητήματα που ούτε οι εφημερίδες των Κωνσταντινουπολιτών φιλοξένησαν το απόσπασμα ομιλίας μου που αναφέρονταν στο Πατριαρχείο.
Ήταν επιπλέον περίοδος Νταβός, των συναντήσεων Ανδρέα Παπανδρέου – Οζάλ όπου πελάτες και πολλών εκδοχών ηλίθιοι έχτιζαν την επίσημη γραμμή για την έξοδο και τον ξεριζωμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Πόλη. « Μεταφορά » το έλεγαν. Αδιανόητα** αλλά συνέβαιναν.

         * Στο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Το Μικρά Ασία Ενώνει Το Τουρκία Εκβαρβαρίζει,  
             Εκδ. Στράβων
       ** Στο Μιχάλης Χαραλαμπίδης Ελληνική Πολιτική Παιδεία – Η Πολιτική ως Ανώτερη
             Τέχνη, Εκδ. Στράβων