Τρίτη 3 Απριλίου 2018

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ - (μιλώντας στο ΤΕΙ Λάρισας) - Η ΙΔΕΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΑΚΗ ΑΚΤΗ


Η ΙΔΕΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΑΚΗ ΑΚΤΗ
    Η ιδέα της Ρωμανίας δεν ήταν μόνο μία ποντιοθρακική ιδέα. Εγώ πάντοτε ένωνα όταν άλλοι ορατά και κυρίως σκοτεινά διαιρούσαν. ΕΝΩΣΗ ήταν το όνομα που έδωσα στην μόνη σοβαρή και υγιή προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου αληθινά, πολιτικού κινήματος που έγινε την μεταπολιτευτική περίοδο.
    Η ιδέα της πόλης ήταν και μία θεσσαλική ιδέα γιατί τροφοδότησε το σχέδιο δημιουργίας μιας νέας πόλης στην Θεσσαλική Ακτή, στην Αιγαιακή ακτή της Θεσσαλίας, στον Αγιόκαμπο. Το πρότεινα σε μία ομιλία μου στο σύλλογο αρχιτεκτόνων Λάρισας. Έμεινε όμως εκεί. Μετά από χρόνια με κάλεσε ο Δήμος Μελιβοίας. Αν σας ακούγαμε μου είπαν θα είχαμε μία νέα όμορφη πόλη. Τους είχα προειδοποιήσει ότι ή θα έχουν μία νέα όμορφη πόλη ή θα γίνουν Λούτσα. Ακολούθησαν το εκβαρβαρισμένο πρότυπο. Παρ’ όλα αυτά η γνώμη μου είναι ότι στην Θεσσαλική ακτή μπορούμε να έχουμε μία νέα όμορφη πόλη στο Αιγαίο. Δεν θα είναι ανταγωνιστική της Λάρισας, της Καρδίτσας, των Τρικάλων, του Βόλου. Θα είναι συμπληρωματική. Μία νέα Αδελφή Θεσσαλική πόλη.
    Η προοπτική των τοπικών περιφερειακών εκλογών του 2019 θέτει το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη. Για να αρχίσει να εμπλουτίζεται και να σοβαρεύει η πολιτική και η διακυβέρνηση στην χώρα.

  *Για τις νέες πόλεις στην Ελλάδα στο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Νέα Αναπτυξιακή
    Παιδεία Η Ανάκτηση του Ελληνικού Τρόπου , Εκδόσεις Στράβων.