Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

ΦΟΥΣΚΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΟΥΣΚΩΤΕΣ


ΘΕΛΕΙ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΥΣΚΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΟΥΣΚΩΤΕΣ
ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ « ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ». ΤΙΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ.
Όταν το δεις λες η κλασική  επιχείρηση παραπληροφόρησης. Fake news τα λένε τώρα. Χρόνια τις υφίσταμαι από τον μεταπολιτευτικό ολοκληρωτισμό.. Μέχρι σωσίες μου έφτιαξαν.
Λες άγνοια, βλακεία. Παρόλο που πολλοί ευγενείς άνθρωποι, κλασικοί και σύγχρονοί,  μας προειδοποίησαν ότι η αμάθεια, η βλακεία είναι η πηγή του φασισμού.
Είναι όμως βαθύτερο κατευθυνόμενο το χτύπημα.
Δέχθηκα μία τραμπουκική καθεστωτική επίθεση κλασική όλων των ολοκληρωτισμών. Του Μουσολίνι (gli scuadristi di Mussolini στους δρόμους και τον τύπο), των Νοτιοαμερικανικών νεοφασισμών, των εδώ της δεκαετίας του ’50, της Στρατιωτικής χούντας, των νέων μπράβων τιμαρίων του σύγχρονου ιμπεριαλισμού.
Αν το αναλύσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις αναλυτικές, επιστημονικές κατηγορίες για τον Ρατσισμό, τον Νεοφασισμό, την «νεοεθνικοφροσύνη» σε μίξη με τον σταλινισμό τύπου Τσαουσέσκου, τον κεμαλοφασισμό.
Έχω γράψει για τις εδώ ιδιαιτερότητές τους, τις «ιδιοπροσωπίες» τους. Ένα σοβαρό, επαρκές πανεπιστήμιο, ένα σοβαρό ΠΑΝΤΕΙΟ, ΕΚΠΑ, θα μπορούσε να πει πολλά. Δεν χρειάζεται όμως με αφορμή αυτόν τον τραμπουκισμό να τους δώσει κανείς αξία που δεν την έχουν.
«Ψοφίμια άθαφτα του χθες» έγραψε ένας ηρωικός αντιφασίστας ποιητής. Πάντοτε θα θυμάμαι μία συζήτησή μας στη Ρώμη.
Επιβεβαιώνεται όμως η γνώμη μου ότι χρειάζεται μια δημόσια συζήτηση για τους φουσκωτούς και τις φουσκωτές της δεξιάς και της «αριστεράς». Τις ομοιότητές τους.
                                                                     Μιχάλης Χαραλαμπίδης