Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ - (Μιλώντας στην Ορεστιάδα)


2019 
                                   ΘΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ
                                   ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΞΕΙΝΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
                                   ΘΑ ΣΤΕΦΑΝΩΣΟΥΜΕ  ΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ

Τις τελευταίες δεκαετίες παρ’ όλες τις προκλήσεις και τις υπονομεύσεις οι Πόντιοι αναδείχθηκαν πρωταθλητές ενός νέου ανθρωπισμού στην Ελλάδα, την Μικρά Ασία, την Κουρδία, τον πλανήτη γη. Υψηλή εκδήλωση αυτού του νέου ανθρωπιστικού πρωταγωνιστισμού θα είναι η παγκόσμια εκστρατεία αιμοδοσίας  η οποία θα εξελίσσεται  καθ’ όλη την διάρκεια του 2019 με αφορμή την εκατονταετία 1919-2019. Την στιγμή που ο βαλκάνιος Μουσταφάς του Βαρδάρη αποβιβάσθηκε στην Αμισσό συστηματοποιώντας τον θάνατο στον Πόντο. Όπως ο Μουσταφάς του Ρήνου, ο μαθητής του δύο δεκαετίες μετά.
Το ανθρωπιστικό μας μήνυμα θα είναι: « ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ».
Η γενοκτονία των Ποντίων έχει μια ιδιαιτερότητα όσον αφορά τους τόπους της μνήμης μας. Υλοποιήθηκε, εκτελέσθηκε στα χιονισμένα βουνά, στις πεδιάδες, τους ποταμούς, τις ερήμους αλλά και στις όμορφες θαλάσσιες πόλεις του Πόντου. Χιλιάδες γυναίκες, βρέφη, παιδιά, σφάζονταν και ρίχνονταν στην θάλασσα. Είχαμε τα θαλάσσια Νταχάου, τα υγρά Άουσβιτς στην Τρίπολη, την Κερασούντα, την Αμισό, την Τραπεζούντα.
Το 2019 οι Πόντιοι που κατοικούν και προοδεύουν στις παραθαλάσσιες πόλεις του Ευξείνου θα τιμήσουν τα θύματα, τους νεκρούς ρίχνοντας στεφάνια στην Ευξείνια θάλασσα. Θα στεφανώσουμε τους νεκρούς μας. Θα στεφανώσουμε τον Εύξεινο. Από την Οδησσό, τις πόλεις της Ταυρικής, την Ανάπα, το Γκελεντζίκ, το βαθύ Βατούμ έως το τραυματισμένο Σοχούμι.
Εμείς θα τιμήσουμε τους νεκρούς μας ρίχνοντας στεφάνια στο Μπουργκάζι, στον Πύργο. Αυτό το αδελφικό όπως το ονομάζω λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Θα πρόκειται για μια πράξη από αυτές που τις προσέχει και τις αναδεικνύει η ιστορία.
Οι εισβολείς κεντροασιάτες ληστές του Οσμάν και οι κεμαλικοί αργότερα ονόμασαν την θάλασσά μας Μαύρη και την έκαναν κόκκινη με το αίμα των αυτόχθονων λαών.
Εμείς θα την κάνουμε  εκ νέου Ευξείνια, Εύξεινο Πόντο όπως την συνάντησε ο Ξενοφώντας.