Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

19 ΜΑΐΟΥ 2021

 

19 ΜΑΐΟΥ 2021

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Δύο επισημάνσεις. Όλοι οι Έλληνες αισθάνονται, Ζουν πλέον την 19η Μαΐου ως δική τους Ημέρα. Ως Εθνική τους Ημέρα. Την 19η Μαΐου ως Ημέρα του Ελληνικού Ανθρωπισμού. Πανελλήνια Ημέρα. Αυτό είδα πολύ περισσότερο εχθές.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η νέα αυτή συνείδηση εκφράσθηκε και σε πολλές προσωπικές, αυτόνομες εκδηλώσεις πνευματικής έκφρασης, πολιτικής δραστηριοποίησης, έξυπνου πολιτικού πρωταγωνιστισμού Ελλήνων και Ελληνίδων.

Άναψαν Κεριά – Δύο Κεριά στις εκκλησίες από τον Λυκαβηττό, τον Πειραιά έως την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Θράκη, την Μακεδονία έως την λίμνη της Καστοριάς και την άλλη Ευρώπη. Μια στάση εκτός των άλλων ατομικού, προσωπικού, πνευματικού, ψυχικού, πολιτικού εξαγνισμού. Μια ανάγκη. Το επιβάλλουν οι καιροί.

Η Υψηλότερη όμως πολιτική έκφραση αυτής της νέας Πανελλήνιας συνείδησης.

Μια πράξη Υψηλού Συμβολισμού. Ισχυρού Ηθικού και Πολιτικού Μηνύματος. Υψηλότατης Αισθητικής. Η αληθινή πολιτική είναι υψηλή αισθητική. Ήταν το Στεφάνι της Δραπετσώνας, της Σαλαμίνας του ζεύγους των Πειραιωτών Καστελλιωτών.

Θα συνεχίσουμε. Venseremos. Νενικήκαμεν αναφώνησε ο πρώτος Μεγάλος Μαραθωνοδρόμος. Τώρα ήταν στα νερά της Σαλαμίνας.

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑΜΕ.

Αναρωτήθηκα, σκέφθηκα κοιτάζοντας τους, από που έρχονταν η Κινητήρια Δύναμη της πολιτικής πράξης, του άνδρα και της γυναίκας, του ζευγαριού των Πειραιωτών Καστελιών.

Το εντόπισα όμως εύκολα. Η μια, η γυναίκα είναι κόρη Ιστορικού προσώπου της Ελληνικής Ιστιοπλοΐας. Ο άνδρας εγγονός καραβοκύρη της Αιγαιακής Ιωνίας.

Έπλεε το στεφάνι” μου είπαν “και με τον αέρα πήγαινε προς την Σαλαμίνα”.

Οι πολίτες τους ενθάρρυναν και τους επαινούσαν για την ευγενή πράξη τους.

Φύσα αεράκι φύσαμε, μη χαμηλώνεις… Στοίχοι, Λόγια και φωνή δύο μεγάλων Νικόλαων. Που είναι Ζωντανοί.

Κάποιος θα βρει το πρώτο στεφάνι αφιερωμένο στην Μνήμη των θυμάτων των “Αμφίβιων Νταχάου” της Ευξείνιας Θάλασσας που έπλεε, που διέσχιζε την θάλασσα του Αγίου Γεωργίου και της Σαλαμίνας.



Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Αιξωνή, Μάιος 21