Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΟΥΝ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥΣ

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΟΥΝ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥΣ



Ήταν πολύ ευγενής, από τις λίγες στην πρόσφατη ιστορία του Κοινοβουλίου, η πρωτοβουλία του κ. Νικήτα Κακλαμάνη να φέρει στο Κοινοβούλιο τις δύο προτάσεις μου. Ωριμάζουμε μάλλον και εκπολιτιζόμαστε. Ένα παράδειγμα ομορφιάς της αληθινής πολιτικής θα έλεγα.

Οι προτάσεις είναι: Ταυτόχρονη έκθεση στο Μουσείο του Ρηγίου και το Μουσείο της Ακρόπολης κλασικών έργων τέχνης. Αριστουργημάτων της Ελληνικής Τέχνης. Των δύο Αγαλμάτων του Ριακίου στο δεύτερο και μίας Καρυάτιδας και μίας Κόρης στο πρώτο.

ΕλληνοΙταλικό – ΙταλοΕλληνικό Πανεπιστήμιο στην Καλαβρία, την Κέρκυρα και την Σπάρτη – Μιστρά. Ας μην επεκταθώ στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας.

Διάβασα την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού κας. Μενδώνη στην πρόταση που την αφορά άμεσα. Δεν είδα ακόμη την απάντηση του Υπουργού Παιδείας κ. Πιερρακάκη.

Έχω όμως να πω το εξής. Αυτά τα ζητήματα αποφασίζονται σε ένα άλλο επίπεδο αποφάσεων του συστήματος – χώρα. Αυτό της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού.

Νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να τα θέσει ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, η Ελληνική δηλαδή στην Ιταλική πλευρά.

Ώστε οι δύο χώρες τον 21ο αιώνα να φανούν αντάξιες των σύγχρονων δυναμικών τους αλλά κυρίως της πολυδιάστατης Κοινής Κληρονομιάς τους.

Κληρονομιά την οποία και οι δύο πλευρές αγνοούν.

Αυτή είναι ως γνωστόν η γνώμη μου.



Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Αιξωνή, 15 Νοεμβρίου 23