Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΘΗΒΑ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Από την ομιλία του στο συνεδριακό Κέντρο Θήβας

ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΘΗΒΑ


Η σημερινή Θήβα δεν μπορεί να ονομασθεί πόλη. Πρόκειται για ένα αρνητικό παράδειγμα της μη Πόλης, της Αντίπολης. Δυστυχώς οι ψευτοελίτ – αυτό το Λούμπεν - έχουν χάσει την έννοια της πόλης την οποία προσφέραμε εμείς οι Έλληνες στην οικουμένη. Πρόκειται για έναν εκβαρβαρισμό των πόλεων και των ανθρώπων. Δεν είναι πόλης όπως γράφω στο βιβλίο μου «ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑ» η άθροιση πολυκατοικιών, σκουπιδιών χωρίς νοήματα, μνημεία, συμβολισμούς.
Εδώ σκοτώθηκε η Αντιγόνη, ο Σοφοκλής, ο Πελοπίδας, ο Πολιτισμός.
Οι ένοχοι είναι ο συνασπισμός του τσιμέντου, αυτοί οι ίδιοι που υπονόμευσαν τα σχέδια μου για την δημιουργία νέων Πόλεων. Από την Θράκη και την Θεσσαλία μέχρι την Κρήτη και την Πελοπόννησο τις προηγούμενες τρεις - τέσσερις δεκαετίες, μισός αιώνας περίπου. Οι λάτρεις της ιδεολογίας της ασχήμιας, οι υπονομευτές των σχεδίων μας, προσπαθούν σήμερα να συντηρηθούν στην εξουσία δια της κλοπής, λεηλασίας ιδεών. Είναι η πολιτική ως απάτη, η Λούμπενπολιτική με κύριο εκφραστή την παρέα του ΚΚΚΑΣΟΡ.
Δολοφόνησαν τα οράματα μας, τώρα δολοφονούν τις λέξεις.
Ποια είναι η λύση για την Θήβα. Η απελευθέρωση της ιστορικής πόλης από την ασχήμια, το τσιμέντο, το σίδερο. Η δημιουργία μίας νέας Πόλης. Η ανάκτηση, η Επανασύνδεση με την Κληρονομιά της ιστορικής Θήβας. Ένας συνδυασμός αυτού που ονομάζω στο βιβλίο μου Πολεοδομία των Κατεδαφίσεων και δημιουργία Νέων Πόλεων. Είναι ο δρόμος ώστε η Θήβα να γίνει Πόλης και Θήβα. Τώρα δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Για αυτό δεν την επισκέπτεται κανείς. Απορώ πώς ζείτε μέσα σε αυτήν την ασχήμια. Όπως ζουν στην Κοζάνη, στα Γιαννιτσά, το Ηράκλειο και στους άλλους κλώνους της μη Αθήνας.
Στον νέο αιώνα θα μπούμε με νέες πόλεις. Άξιες του ονόματος και της παράδοσης, της Εθνικής Κληρονομιάς μας. Ο Εμπεδοκλής από τον Ακράγαντα έλεγε. «Οι Έλληνες χτίζουν ένα σπίτι σαν να μην επρόκειτο να πεθάνουν ποτέ». Αυτή η παράδοση ήταν ζωντανή μέχρι χθες στην Τήνο, την Χίο, την Ήπειρο, τα Λαγκάδια, τους Μεταξάδες, στον Πόντο. Στους μάστορες Παππούδες μας.
Δημιουργήστε ‘ως Κοινωνία Πολιτών ένα «Εργαστήρι», ένα «Ναυπηγείο» για την Νέα Πόλη. Θα είμαι μαζί σας. Θα είναι μαζί μας όλες οι Αρχιτεκτονικές σχολές, όλοι οι Αρχιτέκτονες της Ευρώπης και του Κόσμου.
Για τις εδώ δεν ξέρω. Δεν νομίζω να ωρίμασαν και να απελευθερώθηκαν ακόμη.




Γλυφάδα 28 Σεπτεμβρίου 2010

Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη