Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΜΥΣΤΡΑ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΝΑ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

(Μιλώντας στην Καλαμάτα)


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΜΥΣΤΡΑ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΝΑΗ Πελοπόννησος είναι το μέρος του Κόσμου όπου έχουμε την μεγαλύτερη πυκνότητα της Ιστορίας και των μνημείων. Ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας μας η οποία είναι ταυτόχρονα και Ευρωπαϊκή ιστορία είναι η Ακαδημία του Μυστρά, του Γεωργίου Γεμιστού. Του Πλήθωνα. Κατά την περίοδο της συνάντησης των δύο Χριστιανικών Εκκλησιών της Κωνσταντινούπολης και της Ρώμης, συνέρεε όλη η Φλωρεντία στις ομιλίες του για την Ελληνική Φιλοσοφία και τον Πλάτωνα.

Αναφέρομαι στις διαδικασίες που κυοφόρησαν την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση.

Η Ακαδημία του Μυστρά αναβίωσε στην Ρώμη από τον μαθητή του, τον Βησσαρίωνα τον Τραπεζούντιο, μετά στην Φλωρεντία στο Φιέζολε. Είναι γνωστό σε όλους της γενιάς μου που σπούδασαν εκεί.

Δύο αιώνες και πλέον μετά τον θάνατο του, τα οστά του Πλήθωνα μεταφέρθηκαν στο Ρίμινι από τους απογόνους μιας μεγάλης Οικογένειας Ανθρωπιστών, Φιλελλήνων, Επαναστατών, αυτής των Μαλατέστα για να μην βεβηλωθούν από την Οθωμανοτουρκική βαρβαρότητα. Αν είχαμε ένα Ελληνόλυγούντ θα είχαν κάνει την επιχείρηση του Μαλατέστα κινηματογραφική ταινία. Για να το κάνεις αυτό χρειάζεται να ξέρεις Ελληνική ιστορία. Μετά την ολιγωρία αιώνων ή έστω δεκαετιών ήρθε η στιγμή της επιστροφής των οστών του Πλήθωνα, του Γεωργίου Γεμιστού, στον Μυστρά.

Μια καλά επεξεργασμένη πρωτοβουλία των Δημάρχων της Καλαμάτας και της Σπάρτης για την επιστροφή των οστών θα προκαλούσε μεγάλη συγκίνηση στην Πνευματική Ευρώπη. Ιδιαίτερα σήμερα η Ευρώπη, οι νέες της γενιές έχουν ανάγκη να γνωρίσουν ένα σημαντικό κομμάτι της Ευρωπαϊκής ιστορίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Προάγγελος αυτής της ιστορικής στιγμής θα ήταν η έκθεση στην Καλαμάτα του πίνακα του μεγάλου ζωγράφου της Αναγέννησης του Πιέρο Ντελλά Φραντσέσκα όπου εικονίζεται ο Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος και ο Θωμάς Παλαιολόγος. Δύο μεγάλες μορφές που έχουν σχέση με την πόλη σας. Στο βιβλίο μου «Ελληνική Ποιότητα και Ανάπτυξη» τους αποκαλώ προδρόμους του αγώνα της Παλιγγενεσίας, του

Θ. Κολοκοτρώνη και του Δ. Υψηλάντη.

Τι σημαίνει εκτός των πολλών άλλων αυτή η ενέργεια.

Είναι ο δικός μας δρόμος για την οικοδόμηση της Ευρώπης που θέλουμε. Διαφορετικός από αυτόν της ένοχης, καταστρεπτικής, εγχώριας κακιστοκρατίας και των έξωθεν συνεταίρων και προστατών τους.

Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Ο Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος και ο Θωμάς Παλαιολόγος στον Πίνακα του Πιέρο Ντελλά Φραντσέσκα.

(Από το βιβλίο του Μιχάλη Χαραλαμπίδη το ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΕΝΩΝΕΙ। Εκδόσεις Στράβων).


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

(Μιλώντας στην Καλαμάτα)

ΚΑΛΑΜΑΤΑ:ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Δημιουργία μιας Ελαιοθήκης – ΠινακοθήκηςΗ οικονομία μιας Πόλης, μιας Χώρας είναι ατμόσφαιρα, στιλ, είναι ταυτότητα, είναι πολιτισμός, είναι σύμβολα. Γνωρίζετε τις απόψεις μου για αυτά τα ζητήματα. Χρόνια πριν σας είπα ότι η Πελοπόννησος μπορεί να γίνει καλύτερη από την Τοσκάνη.

Η Καλαμάτα η πόλης σας είναι η Πόλη της Ελιάς. Θα μπορούσε να είναι Παγκόσμια, Μεσογειακή, Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα της Ελιάς.

Η Ελιά όμως δεν είναι ορατή στην Ταυτότητα, την Αισθητική, την Αύρα, την Πολεοδομία, τον Καλλωπισμό της. Ένας ξένος επισκέπτης της θα ήθελε να δει ένα γλυπτό Ελιάς σε μια από τις πλατείες της. Υπάρχουν γλύπτες που μπορούν να τα δημιουργήσουν. Αυτό που σας προτείνω επίσης είναι η δημιουργία μιας Ελαιοθήκης – Πινακοθήκης. Μιλώ για Πίνακες Ζωγραφικής. Θα πρόκειται για μια Παγκόσμια πρωτοτυπία. Βάλτε το μυαλό σας να σκεφθεί, να ανέβει λίγο στον ουρανό. Οι Πόλεις είναι στον ουρανό όπως έλεγε ο Πλάτωνας. Επί δεκαετίες ένας συνασπισμός της τηλεκρατίας και των αριστεροδεξιών γραφειοκρατιών, η μεταπολιτευτική κακιστοκρατία όπως την ονομάζω, σταμάτησε την σκέψη και την φαντασία στην χώρα. Όπως γράφω στο βιβλίο μου για την «Ποιότητα της Ανάπτυξης», η Ελλάδα δεν παράγει γιατί δεν σκέφτεται.

Η πόλης σας και όλη η Ελλάδα είναι ιδανικός τόπος για την διοργάνωση συζητήσεων. Ο Τόπος γέννησε τον Λόγο. Εδώ μπορούν να οργανωθούν ετησίως κύκλοι συζητήσεων Εθνικού και Διεθνούς επιπέδου. Να ονομάζονται «Αριστομένους Διάλογοι».
Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη