Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Μιχάλης Χαραλαμπίδης - (μιλώντας στην Θεσσαλονίκη) - ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ, ΕΥΡΩΠΑЇΚΟ, ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΖΗΤΗΜΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΟ 2019



     Ήθελα να πω το εξής. Πρόκειται για ένα μήνυμα με αποδέκτες ένθεν και εκείθεν. Εμφανείς ή κρυφούς.
     Το Ποντιακό ζήτημα σήμερα – γι’ αυτό μίλησα όταν ξεκίνησα αυτόν τον αγώνα που τον δικαίωσε η ιστορία – είναι ένα εθνικό, ευρωπαϊκό, μικρασιατικό και διεθνές ζήτημα. Δεν είναι ζήτημα για εσωτερική κατανάλωση όπως το σκέπτονται και έγραψαν οι συνήθεις ιστορικά ύποπτοι. Δεν είμαστε το πλέον μαρτυρικό κομμάτι του ελληνισμού που εκφυλίστηκε και παραιτήθηκε από την ιστορία. Δεν είμαστε ένας λαός των μουσείων – για μουσειάκια – αλλά ένας λαός που επιστρέφει στην ιστορία, όπως είπα το 1988 σε μία ιστορική στιγμή σ’ αυτήν την πόλη.
     Οι πορείες ζωής αυτού του  Μαΐου θα αναδεικνύουν, θα κινηθούν στον εξής ορίζοντα: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΣΗΜΕΡΑ – PONTUS΄TA BUGÜN DEVAM EDILEN SOYKIRIMI DURDURUNUZ.
     Έκφραση αυτού του τελικού γενοκτονικού σχεδίου η βεβήλωση του ναού της του Θεού Σοφίας της Τραπεζούντας. Θύμα του τουρκικοϊσλαμικού ISIS του Αρίντς.
     Σε ορισμένες από αυτές τις πορείες θα είναι μαζί μας για πρώτη φορά στην ιστορία Πόντιοι από τον ιστορικό Πόντο.
     Η εσωτερική κεμαλοφασιστική αντεπίθεση 1996-2014 για την ακύρωση και αλλοίωση του νόμου του Φεβρουαρίου του 1994, κατέληξε στα σκουπίδια της ιστορίας.
     Οι θεσμοί και οι εκπρόσωποι ενός ελληνικού κράτους οφείλουν να σεβαστούν και να προστατεύσουν την ουσία και το πνεύμα του νόμου. Να προωθήσουν το ποντιακό, με πολλούς τρόπους, στους διεθνείς θεσμούς και τις διμερείς σχέσεις με τον θύτη. Το τουρκικό ρατσιστικό κράτος.
     Τους τελευταίους καιρούς είχαν σημαντικές ευκαιρίες να το κάνουν τόσο ο ΥΠΕΞ όσο και ο Υπ. Άμυνας. Θα τους τιμούσαν γι’ αυτό δεν θα τους επέπλητταν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε να συγχαρεί τον πρώην γερμανό πρόεδρο Τζοακίμ Γκάουκ για την δημόσια αναφορά του στην Ποντιακή γενοκτονία. Αμφότεροι δεν το έκαναν και αυτό η πολιτική το καταγράφει αρνητικά. Πολύ αρνητικά. Ούτε αντισταθμίζεται με εκδηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης, πολλές φορές εξελιγμένου πελατειακού τύπου. Οι πόντιοι είναι πολίτες όχι πελάτες.
     Για πρώτη φορά η ελληνική πολιτεία έχει την δυνατότητα να ενισχύσει τον αγώνα μας θετικά. Όχι να τον υπονομεύσει, όπως έκανε μετά το 1996. Έτσι η Ελλάδα θα αναδειχθεί ως ηθική, ανθρωπιστική δύναμη της περιοχής. Ως πρυτανείο εστία της ανθρωπότητας.
     Τον Μάιο του 2019 όλοι οι λαοί που υποστήκαμε πολιτικές γενοκτόνας βίας θα είμαστε μαζί σε μία μεγαλειώδη ΠΟΡΕΙΑ ΖΩΗΣ. Έναν ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΖΩΗΣ. Από τον Τύμβο του Μαραθώνα στο Παναθηναϊκό στάδιο. Οι λαοί της περιοχής έχουν δικαίωμα στη ζωή. Αυτό που τους αφαιρούν εδώ και έναν αιώνα. Το μήνυμα είναι μεγάλο, αφορά την περιοχή μας και όλη την οικουμένη.