Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ




ΤΟ ΙΟΝΙΟ


Η κυβέρνηση, οι αντιπολιτεύσεις αλλά και οι περιφερειακοί θεσμοί στερούνται μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για το Ιόνιο. Είναι καταγεγραμμένο ότι τα αναπτυξιακά δεν είναι το φόρτε τους όπως λένε στα Ιόνια νησιά.

Από το τέλος της δεκαετίας του 90’ πρότεινα τους άξονες μιας άλλης αναπτυξιακής οπτικής. Τα βήματα, οι τόποι προβολής της ήταν πολλοί. Να μείνουμε στην ομιλία μου στο Επιμελητήριο Κέρκυρας το 2010 (Νέα Αναπτυξιακή Παιδεία).

Στην Καλαβρία έθεσα το ζήτημα της Κεντρικότητας του Ιονίου (στο Καλαβρία η Βαθειά Ελλάδα – Calabria Ellade Profonda). Μια σοβαρή προσέγγιση και μία σοβαρή κυβερνητική ομάδα κατανοεί ότι δεν είναι μόνο τα δώδεκα μίλια ή τα αλιεύματα.

Το να μιλάς με παραδείγματα έκανε πάντοτε καλό. Ένα παράδειγμα, Αιώνες μετά δεν λειτουργούν οι Ιστορικοί Θαλασσοδρόμοι του Ιονίου. Θα μου άρεσε πολύ λόγω της σχέσης μου με το Ιόνιο, να μπορώ να πάρω το πλοίο από το λιμάνι της Πάτρας, του Αστακού και να βρεθώ στην Καλαβρία. Τώρα είμαι υποχρεωμένος να πάω στην Ρώμη ή στο Μπάρι για να φθάσω στους Επιζεφίρειους Λοκρούς, στο Ρήγιον, τα Τρόπαια, την Σίλα στο στενό της Μεσσήνης από προβληματικούς δρόμους.

Ευθύνη, σοβαρότητα, κυβερνητική επάρκεια και αγάπη για το Ιόνιο, Ένθεν και Εκείθεν χρειάζεται.



Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Αιξωνή Φεβρουάριος 21