Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΑΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ Ο ΑΝΤΡΕΑ ΣΑΝΤΟΡΟ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

(Μιλώντας σε Ρ/Σ)


ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΑΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ Ο ΑΝΤΡΕΑ ΣΑΝΤΟΡΟ



Ο Πόντος έχει έναν ακόμη Άγιο. Τον Αντρέα Σαντόρο ο οποίος δολοφονήθηκε από το κεμαλοΙσλαμικό φασιστικό κράτος μέσα στην Εκκλησία της Σάντα Μαρία της Τραπεζούντας στις 5 Φεβρουαρίου 2006. Πριν 16 χρόνια.

Οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη του. Πολύ περισσότερο όταν αυτοί που έχουν χρέος να το κάνουν, δεν το έκαναν και δεν το κάνουν.

Εξεπλάγην από την ανήθικη σιωπή ορισμένων κρατών και εκκλησιαστικών θεσμών τις ημέρες της δολοφονίας του. Αναφέρομαι πολλές φορές στον Αντρέα Σαντόρο. Μένω όμως σε αυτά που λέω στο “ΚΑΛΑΒΡΙΑ Η ΒΑΘΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑCALABRIA ELLADE PROFONDA”.

Ο Πόντος πρέπει να επιστρέψει ως τόπος του ανθρωπισμού, ως τόπος της αγάπης όπως λένε τα Ποντιακά τραγούδια, “τα Τραγωδίας” τα οποία τόσο υμνεί ο Κωνσταντίνος Καβάφης.

Πρόσωπο, παρουσία αγάπης ήταν ο Αντρέα Σαντόρο στην Τραπεζούντα.

Η Ορθόδοξη και η Καθολική Εκκλησία μπορούν να τον αναδείξουν ως κοινό Άγιο.




ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ



Θα ζητήσουμε να επιστρέψει ως χώρος χριστιανικής λατρείας ένα Αρχιτεκτονικό στολίδι της Τραπεζούντας. Ο Ναός της Του Θεού Σοφίας. Η Μητροπολιτική Εκκλησία των Ποντίων, όλης της Ποντιακής Διασποράς.

Τα επόμενα χρόνια θα αναδείξουμε Διεθνώς το αίτημα επιστροφής του Ναού στην αρχική ιδρυτική του λατρεία. Θα την ζητήσουμε, θα μας την δώσουν οι πατριώτες μας που έμειναν εκεί. Πριν δύο εκατονταετίες σώζονταν στον Πύργος της αυτό που ονομάστηκε “Ποικίλη Στοά”. Μία από τις πλέον υψηλές καλλιτεχνικές και αισθητικές εκφράσεις του πολιτισμού μας.

Στον Πόντο η Αρχαία Ελληνική γλώσσα, η γλώσσα των γλωσσών, έμεινε, παραμένει ζωντανή πολύ περισσότερο από ότι σε άλλους Ελληνικούς Τόπους.

Συνεχίζουν να την μιλούν σήμερα παρ όλες τις διώξεις, καταναγκασμούς, την τρομοκρατία.

Κάθε άνθρωπος καλής θέλησης, κάθε έντιμος άνθρωπος ανεξαρτήτως θρησκείας, είτε είναι Χριστιανός, είτε Μουσουλμάνος θα είναι μαζί μας.

Ποιος μπορεί να το αρνηθεί.